Uw zoekacties: Jaarboek Amstelodamum, 1927; p. 177

titel ( Genootschap Amstelodamum )

Veel krantenpagina's zijn gedigitaliseerd en hierbij door OCR tekstueel inhoudelijk doorzoekbaar gemaakt. De tekst op de krantenpagina's is onderverdeeld in alinea's met tekstblokken. Wordt een zoekterm gevonden, dan wordt het tekstblok op de scan gemarkeerd, zodat u weet waar de zoekterm gevonden kan worden. 

 
 

Zoeken

Natuurlijk wilt u vinden wat u zoekt. Om het resultaat zo optimaal mogelijk te laten zijn, hebben wij voor u een aantal tips en aanwijzingen:

  • Zoek op alle woorden, één van de woorden, met een zin, toegangscode of periode. Zoekterm, evt. gescheiden door spaties, periode
  • Het gevonden woord, wordt gearceerd in een opgelicht tekstblok weergegeven
  • U kunt bladeren naar vorige en volgende blokken tekst
  • De kranten- en/of tijdschriftenpagina’s van de betreffende krant of tijdschrift ziet u links in het scherm onder elkaar staan
  • Keuzemogelijkheid voor een grafische weergave of een tekstweergave met behulp van de knopjes rechts boven
  • Onderaan de gevonden pagina de mogelijkheid tot inzoomen, selecteren van een uitsnede, bekijken of downloaden.

Sortering resultaten

U kunt de zoekresultaten sorteren op Laatste wijziging (oplopend/ aflopend).

Gebruik van zoekfilters

U kunt uw zoekresultaten verfijnen door gebruik te maken van de beschikbare filters. Kies bijvoorbeeld een archiefdienst of bron.

Wildcards

Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
     
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Jaarboek Amstelodamum, 1927; p. 177
Datering:
1927
Titel:
Jaarboek Amstelodamum
Jaargang:
024
Jaar:
1927
Pagina:
177
Gasthuismeesteren taak, zou mogen worden afgeleid uit het rijmpje, dat de secretaris van het Utrechtsche St. Jacobs-Gasthuis onder de ledenüjst van het Gasthuis-gilde schreef: „Och Godt! en wylt dye voerscreven broeders nyet vergheten", „Want sy met malkandren vryendelick drincken ende eten.' 1 De Amsterdamsche Gasthuismeesters deden voor hun Utrechtsche Confraters niet onder. Het ménu ter gelegenheid der „Jairsanc” (jaarvergadering) van het St. Elisabeths-gilde gehouden maaltijd, luidde naar Ter Gouw 2 mededeelt, als volgt; Dit is, dat men totten Gasthuisgilde behouft, Drie mudden tarwe, 38 ghebrade gansen, Een halve mud rogge, 15 hammen ende scouderen, Drye tonnen bier, Warmoes of Arweten, Een ghoede halve coe, ghesouten, 8 Schaepencaesen, Crud ende mostaerd. Onder de bijzondere maaltijden van het St. Pieters Gast- en Pesthuis, welke Comme-lin ( Commelin ) 3 noemt, was er een die de Sangers der ( Gasthuis) Kapel op Synte Pieter ad Chatedram hebben met de Regenten. Verder was er, blijkens een post in ~’t Vutghiftbouck van j 589 —1594” ~het Mael van de Jonge ouwe Vaer, waarvoor aen Rochus Jansz 4 6 ghuldens es betaelt voor 16 minghelen wyn, die de Regenten metten anderen ge-droncken ( gedroncken ) hebben ende d’overschietende wyn aen de siecken gespyst ende omgedeelt”. De Paaschmaaltijden behoorden waarschijnlijk mede tot de zeer oude gebruiken, al gaande aanteekeningen daarover niet verder terug dan tot de yoer jaren der 17de eeuw. Zij werden gehouden op den 2den Paaschdag en den daarop volgenden 1 Dat zulke maaltijden, die daarenboven allengs in aantal vermeerderden, aanzien-lijke ( aanzienlijke ) uitgaven vorderden, deelt mr. dr. S. Muller, met betrekking tot een Utrechtsche Gasthuisbroederschap, mede in zijn schetsen uit de Middeleeuwen: „Soms werd het feest door de muziek der Stadsspeellieden opgeluisterd; „aen maeltyden ontbyten ende drincken” werd wel eens meer dan de heflt van het inkomen der broeder-schap ( broederschap ) uit
Gevonden alinea's: 1