Uw zoekacties: Koken voor allerliefste wensen : Zes topkoks werken in Châte...

Artikelen ( Heemkundevereniging Houthem-St.Gerlach )

beacon
 
 
Artikel
Koken voor allerliefste wensen : Zes topkoks werken in Château St. Gerlach voor de stichting Doe Een Wens
Datering:
2008
Titel:
Koken voor allerliefste wensen : Zes topkoks werken in Château St. Gerlach voor de stichting Doe Een Wens
Auteur:
Monique Evers
Foto's door:
Frits Widdershoven
Titel tijdschrift:
Dagblad De Limburger
Afleveringsnummer:
DDL, 17/11/2008
Samenvatting:
Foto: De topkoks Bart Ausems, Otto Nijenhuis, Bertus Liefting, Eric Arts, Erik van Loo en Rene Brienen (vlnr.)

Zes sterrenkoks kookten gisteravond in Château St. Gerlach voor 230 gasten van serviceclub `Ronde Tafel 164'. De opbrengst is voor de Stichting Doe Een Wens. Wie denkt een half uur voor het eerste gerecht wordt opgediend zes zwetende koks in de keuken van Château St. Gerlach aan te treffen, zit er helemaal naast. Oke, ze zijn in de keuken. In hun kokskleding, dat ook. Maar van stress hebben de mannen geen last. Nee, ze drinken heel ontspannen een glas champagne. Een glaasje prik, noemen ze dat. Kwestie van goed voorbereiden, zeggen ze. Afgelopen zomer kwamen ze al in Maastricht bijeen om het menu te bedenken. „En dan is het natuurlijk niet handig als ik voor 230 man het hoofdgerecht maak en dat vanuit Rotterdam mee naar Houthem moet nemen", zegt de in Mechelen geboren chef-kok Erik van Loo van Restaurant Parkheuvel. „Past ook helemaal niet in mijn auto, ha, ha." Dus maakte Van Loo een klein voorgerecht. De koks hebben de afgelopen dagen flink wat voorbereid. Dat moet ook wel want koken in een vreemde keuken is volgens Van Loo hetzelfde als de Dikke Van Dale lezen in het Chinees. „Dan weet je ook niet wat er staat." Zes koks koken deze zondagavond voor de gasten van de Valkenburgse serviceclub `Ronde Tafel 164'. De opbrengst gaat naar de stichting Doe Een Wens, die wensen in vervulling laat gaan van kinderen met een levensbedreigende ziekte. Die stichting krijgt deze avond een kleine achtduizend euro mee. En voor dat doel koken ze graag: Erik van Loo van Parkheuvel, Otto Nijenhuis van Chateau St. Gerlach, Rene Brieven van Brienen aan de Maas in Well, Eric Arts van het Kruishe-renhotel in Maastricht en Bart Ausems van Rotisserie Tout a Fait in Maastricht en Bertus Liefting, vroeger van De Hamert, tegenwoordig in de vut. Serviceclub Ronde Tafel 164 organiseert het sterrenkoken nu voor de vijfde keer.
Samenvatting2:
Steeds zoeken ze een goed doel dat op hun steun kan rekenen. Deze keer dus de Stichting Doe Een Wens die dit jaar de allerliefste wens van 380 kinderen in vervulling laat gaan. Een dag op stap niet je favoriete band, een dag meedraaien met het leger omdat je weet dat je daar nooit zult werken, een dagje een prinses zijn in de Efteling. Zomaar wat dromen van kinderen die de stichting het afgelopen jaar heeft laten uitkomen. Veel werk dat allemaal gedaan wordt door zo'n 300 vrijwilligers waarvan er acht in Zuid-Limburg actief zijn. Niet elke wens kan in vervulling gaan. „We doen in principe geen verbouwingen en ontbijten met Maxima zit er ook niet in", zegt Anneloes de Jong van de stichting Doe Een Wens. Topkok Erik van Loo is blij dat hij een bijdrage kan leveren aan het geluk van kinderen. „Simpelweg door dat kunstje dat je goed kunt, te doen." Zaterdagavond stond hij nog voor de stichting spieren-voor-spieren te koken. En aan het eind van de maand maakt hij het Lilianefonds blij. Dat fonds helpt gehandicapte kinderen in ontwikkelingslanden. Moet een kok van dit niveau niet gewoon op zondagavond in zijn eigen zaak staan? Van Loo is vanavond dicht dus dat is makkelijk. „In principe vind ik dat wel", zegt Rene Brienen. „Bij een toneelstuk willen de mensen ook de hoofdrolspeler zien. Maar af en toe moet ik weg kunnen. " Wat staat er op het menu waar de chique gasten zo'n 180 euro voor hebben betaald? Om te beginnen is daar het bommerige bigbuikspek met een gelei van ossenstaart en kaviaar van Erik van Loo. Later die avond volgen nog langoustine, heilbot, kalfsvlees. „En natuurlijk het chocoladetoetje", lacht Brienen. „Ik bedoel natuurlijk het warmlopende chocoladecakeje met witte chocoladesaus en rozenbottelbloesem met sinaasappel. Mooi he. Uiteindelijk verkopen we ook emotie."
Geografische namen: