Uw zoekacties: 'Die tweede ster zal heus nog wel komen'

Artikelen ( Heemkundevereniging Houthem-St.Gerlach )

beacon
 
 
Artikel
'Die tweede ster zal heus nog wel komen'
Datering:
2005
Titel:
'Die tweede ster zal heus nog wel komen'
Auteur:
Ray Simoen
Titel tijdschrift:
Dagblad De Limburger
Afleveringsnummer:
DDL, 25/1/2005
Samenvatting:
Nijenhuis' baas, Camille Oostwegel, staat er glunderend bij. 'Ik had de ster wel verwacht. Ik zou teleurgesteld zijn geweest als we geen ster hadden gekregen. Maar spannend was het wel.' De Valkenburgers zijn in Limburg de enigen die een ster behaalden. Nederland kreeg er in totaal elf sterren bij. Twee restaurants ontvingen hun tweede ster: de Zwethheul in Schipluiden bij Delft en De Lindenhof in Giethoorn. Voor negen restaurants was er een eerste ster: Hotel Okura in Amsterdam, Hof van Snooy in Blokzijl, Wolfslaar in Breda, De Kromme Watergang in Breskens/Hoofdplaat, Le Cirque in Scheveningen, Grand Hotel Huis Ter Duin in Noordwijk, Karel V in Utrecht, 't Schulten Hues in Zutphen en Château Houthem Sint Gerlach in Valkenburg. Blijdschap ook bij twee Limburgers, die buiten de provincie hun vak uitoefenen. Erik van Loo (40) uit Mechelen behaalde met de Zwethheul in Schipluiden zijn tweede ster. 'Ik ging helemaal uit mijn dak toen ik hoorde dat ik een tweede ster kreeg. Ik aasde er al zo lang op. Geweldig ook dat ik als Limbo mijn tweede ster hier in Maastricht krijg uitgereikt.' Dolblij was ook Heerlenaar Leo Hollman (38), een van de twee Limburgse directeuren van het Grand hotel Karel V in Utrecht. 'Ontzettend geil, zo'n ster, man. Goh, wat hebben wij lopen pezen om die eerste ster binnen te halen.' Een ster inleveren moesten De Boterbloem in Heerlen en Onder de Boompjes/Kasteeltje Hattem in Roermond. Voor Leon Winthaegen van De Boterbloem was dit geen verrassing. 'Ik heb een half jaar geleden afscheid genomen van De Boterbloem. We konden het sterrenniveau niet meer aan. Ik kan ermee leven. Bovendien hebben we met Het Vervolg in Heerlen een Bib Gourmand gewonnen.'
Samenvatting2:
Rene Brienen van het failliet gegane Onder de Boompjes wist eveneens dat hij zijn ster zou gaan verliezen. 'Maar ik vind het prachtig dat Van Craenenbroeck, de vertrekkende directeur Benelux van Michelin me een hart onder de riem kwam steken. Dat geeft me moed.' Naast Onder de Boompjes en De Boterbloem moesten nog drie andere restaurants een ster inleveren: Vermeer in Amsterdam, De Echoput in Apeldoorn en Kaatje bij de Sluis in Blokzijl. Opgelucht stond Sacha Cremers van Le Sapiche in Gulpen een sigaretje te roken. Hij had er rekening mee gehouden dat hij zijn in 2000 behaalde ster kwijt zou raken. 'Gelukkig heb ik mijn ster mogen behouden, in dit turbulente jaar waarin ik na de scheiding van mijn vrouw de helft van mijn zaak kwijt ben geraakt.' Niettemin heeft Cremers besloten Le Sapiche te verkopen. 'Scholteshof in Hasselt wordt heropend. Ik ga er als chef-kok aan de slag en wil het nadien overnemen.' Beteuterd keek Margo Reuten, door velen als grote kanshebster voor een tweede ster beschouwd. Maar de zo fel begeerde ster kwam niet naar haar Da Vinci in Maasbracht. 'Toch ben ik niet teleurgesteld. Die tweede ster zal heus nog wel komen. Ik put moed uit wat Van Craenenbroek in zijn Michelin-gids schreef: 'Op naar de tweede ster'. Mooi toch', zegt ze glimlachend. Duidelijk teleurgesteld.
Geografische namen: