Uw zoekacties: Marc uit Schinnen runt het sjiekste hotel van België

Artikelen ( Heemkundevereniging Houthem-St.Gerlach )

beacon
 
 
Artikel
Marc uit Schinnen runt het sjiekste hotel van België
Datering:
2021
Titel:
Marc uit Schinnen runt het sjiekste hotel van België
Auteur:
Peter Eberson
Foto's door:
Botanic Sanctuary Antwerp
Titel tijdschrift:
Voilà - De Limburger
Afleveringsnummer:
Voilà - De Limburger, 2 (2021) nr. 10 (30 juli), p. 18-19
Samenvatting:
Op een plek die doordrenkt is met historie maakt Antwerpen zich op voor de opening van het allereerste 5-sterren Superior Hotel in de stad: Botanic Sanctuary Antwerp Directeur is de Limburger Marc Alofs ('49). Hoe een jongen uit Schinnen directeur werd van het sjiekste hotel van België.

Eerst even wat cijfers. Er is 56 miljoen euro geïnvesteerd in het nieuwe 5-sterren Superior Hotel. 108 kamers en spa suites, waaronder de grootste hotelsuite van Vlaanderen (180 vierkante meter). De suites liggen verspreid over 5 historische gebouwen in het hartje van Antwerpen aan de 200 jaar oude Botanische tuin. Het oudste gedeelte van het hotel stamt uit 1238. Er is een Botanic Health Spa van maar liefst 1.000 m2 verspreid over 3 verdiepingen, 18 volledig geoutilleerde zalen voor conferenties, vergaderingen en evenementen. Maar het meest. indrukwekkend zijn waarschijnlijk de vier restaurants die gerund worden door sterrenchefs.
Het is nog een grote bouwput en Marc Alofs verontschuldigt zich dat de schoenen niet schoon zullen blijven tijdens de rondleiding. Even door het hotel lopen, duurt een uurtje zo enorm is het complex. Alles, maar dan ook alles ademt luxe en historie. Twee keer zei Marc nee op de vraag of hij managing director wilde worden van het meest luxueuze hotel van Antwerpen. 1k zat prima op mijn plek bij La Butte Aux Bois in Lanaken, maar het bleef wel in mijn hoofd spoken. Kom maar eerst eens kijken waar je nee tegen zegt', liet een goede vriend weten. Mijn vrouw Stephanie en ik zijn gaan kijken en toen kon ik geen nee meer zeggen. Het is een hele eer om directeur te worden van het eerste 5-sterren Superior Hotel van Antwerpen. Dit is onvergelijkbaar.'

Sinds 1 januari 2020 is Marc director, maar hij is op dit moment meer bouwmeester dan hoteldirecteur. Zo'n 200 bouwvakkers zijn nog druk in de weer om het hotel en de vier restaurants af te bouwen. Eigenlijk hadden de deuren in juni moeten openen, maar dat bleek onhaalbaar", legt. Marc uit.
Samenvatting2:
Het is allemaal cultureel, historisch erfgoed en we willen alleen het beste. Dus als er een eikenhouten trap naar middeleeuws voorbeeld moet worden gemaakt, vergt dat meer tijd. De nieuwe datum voor de grand opening is nu in het derde kwartaal van dit jaar. Een exacte maand durft Marc nog niet te noemen. Er moet nog veel gebeuren."


Als de voortekenen niet bedriegen dan is het stukje Antwerpen waar Botanic Sanctuary Antwerp ligt straks een culinaire hotspot. Een verzameling sterrenrestaurants op en vierkante kilometer oppervlakte. Aan de ingang van het hotel, bij de botanisde tuin ligt het met 1 Michelinster bekroonde restaurant Het Gebaar van Roger van Damme. Driesterrenchef Sergio Herman zit om de hoek met zijn restaurant Le Pristine en zijn Frites Atelier. De komende maanden strijken tal van sterrenchefs neer in Botarnc Sanctuary Antwerp. Jacob Jan Boerma van driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen opent samen met sterrenchef Thomas Diepersloot restaurant Fine Fleur.
Chef Gert de Mangeleer en zakenpartner Joachim Boudens openen twee nieuwe restaurants bij het hotel. Het sucres van restaurant Hertog Jan, in 2012 bekroond met drie Michelinsterren, krijgt een vervolg in Botanic Sanctuary Antwerp. Ook het Brugse driesterrenrestaurant Bar Bulot krijgt een zusje in Antwerpen.
De Antwerpse Wouter Van Tichelen opent '1238' Restaurant by Wouter Van Tichelen met het allerbeste wat de Belgische keuken te bieden heeft. De catering voor evenementen is in de vakkundige handen van sterrenchef Johan van Raes.
Samenvatting3:
'Botanie Sanctuaiy Antworp moet een bestemming worden, een culinaire beleving', zegt Marc. Allo sterrenchefs beginnen hier weer met nul sterren, want dat zijn de regels bij Michelin. Maar deze chefs gaan voor het allerhoogste, We werken heel hard en hopen daarvoor ooit door Michelin beloond te worden. Dan wordt het echt een bedevaartsoord voor fijnproevers", aldus de directeur.
Alofs heeft voorlopig nog zijn handen vol aan het vormen van een hecht. team. "In totaal hebben we ongeveer 100 nieuwe mensen nodig. Er komen straks heel wat Limburgers te werken. En ook juweliersfamilie Martens uit Maastricht opent met hun bedrijf Schaap en Citroen een vestiging in Botanic Sanctuary Antwerp. Het personeel is cruciaal. Bij ons draait het om aandacht, aandacht en nog eens aandacht voor de gast. Zijn of haar verwachtingen overtreffen. Vanaf het moment dat je met je auto komt aanrijden, kom je in een andere wereld. De auto wordt door ons weg gezet in de ondergrondse parking. De gast moet op dat moment ontspannen, genieten van de stilte midden in de stad. Genieten van culinaire luxe, van wellness op het hoogste niveau. Slapen als een koning of koningin. Botanic Sanctuary Antwerp is uniek en dat gaan we waarmaken", besluit Marc Alofs.
Samenvatting4:
Wie is Marc Alofs?
Marc begint na zijn studie aan de Hoge Hotelschool Maastricht met werken in de klassieke hotellerie van Wenen en voor Hyatt Hotels in de VS. Vervolgens werd hij directeur bij Caverne Geulhem, Berg en Terblijt. Daarna was hij ruim 11 jaar directeur van het luxe hotel met 2-sterrenrestaurant Domaine La Butte aux Bois in Lanaken. Sinds 1 januari [2020] is hij managing director van het nieuwe 5-sterren Superior Hotel Botanic Sanctuary Antwerpen. Alofs is getrouwd met Stephanie, heeft een zoon en woont afwisselend in Antwerpen en Geulhem.
Trefwoorden:
Geografische namen: