Uw zoekacties: Artikelen

Artikelen ( Heemkundevereniging Houthem-St.Gerlach )

beacon
609  artikelen
sorteren op:
 
 
 
 
Artikel
Schade aan tuinen van ondernemers wél vergoed : Na watersnood 2021
Datering:
2023
Titel:
Schade aan tuinen van ondernemers wél vergoed : Na watersnood 2021
Auteur:
Rens van de Plas
Titel tijdschrift:
De Limburger
Afleveringsnummer:
De Limburger, 1/9/2023
Samenvatting:
In tegenstelling tot vele honderden Limburgers die als gevolg van de watersnood van 2021 met onverzekerbare schade aan hun tuinen kampen, heeft een aantal ondernemers voor soortgelijke schade wél een flinke tegemoetkoming van de overheid gekregen.

MAASTRICHT - Dit blijkt uit onderzoek van De Limburger. Een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bevestigt aan De Limburger dat schade aan 'bedrijfsterreinen' voor ondernemers binnen de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) valt. Die wet regelt de afhandeling van waterschade die niet logischerwijs 'verzekerbaar, vermijdbaar of verhaalbaar' was voor zowel ondernemers als voor particulieren.
Maar waar ondernemers voor deze bedrijfsterreinen zoals tuinen, parkeerplaatsen en andere plekken buitenshuis wél een bedrag tegemoet konden zien, in sommige gevallen oplopend tot tienduizenden euro's, geldt dat voor burgers niet. Bij hen was schade aan de tuin uitgesloten van de regeling.
Samenvatting2:
Het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat verantwoordelijk is voor de inhoud van de Wts, erkent dat de regeling voor ondernemers ruimer is dan voor particulieren. De Wts heeft voor particulieren tot doel om een tegemoetkoming in de schade te verstrekken voor het herstel van de woonfunctie. Voor ondernemers is het doel om tegemoetkoming in de schade te verstrekken zodat het bedrijf weer kan functioneren. Onder vaste activa vallen bedrijfsterreinen en in voorkomend geval kan dit ook een tuin zijn.
"Camille Oostwegel van de Oostwegel Collection is een van de ondernemers die een flinke vergoeding van het Rijk heeft gekregen. De Wts hebben wij gebruikt om schade aan onze rozentuin en onze parkeerplaatsen van Chateau Sint Gerlach te herstellen", bevestigt hij.
Naar eigen zeggen heeft Oostwegel 'ongeveer 50.000 euro' gekregen om tuin en parkeerplaatsen op te knappen.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid erkent dat de regeling voor ondernemers ruimer is dan voor particulieren.
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Artikel
Onze ambassadeur: Camille Oostwegel – Oostwegel Collection
Datering:
2023
Titel:
Onze ambassadeur: Camille Oostwegel – Oostwegel Collection
Auteur:
Marjet Heins
Titel tijdschrift:
Natuurkracht.org
Afleveringsnummer:
Natuurkracht.org, 12/4/2023
Samenvatting:
We spraken met ambassadeur Camille Oostwegel over de gevolgen van de watersnoodramp in het Geuldal waarbij Château Sint Gerlach en Hotel Winselerhof flinke schade opliepen. Als natuurliefhebber zet Camille zich in om het Geuldal veiliger te maken tegen wateroverlast. Daarbij brengt hij partijen samen, gaat zelf aan de slag met natuurlijke oplossingen en inspireert anderen.Camille Oostwegel is oprichter en commissaris Oostwegel Collection.

Hoe kijk je naar het Geuldal waar Château Sint Gerlach ligt?

Ik heb een enorme liefde voor het Limburgs Landschap en speciaal het natuurgebied Ingendael, zoals dat nu heet. Ik ken iedere vierkante meter want ik ben hier opgegroeid. Ik wilde later boer worden en heb in mijn jeugd op de boerderijen van Sint Gerlach gewerkt. Die boerderijen zijn nu onderdeel van Château Sint Gerlach.

Het huidige natuurgebied was in mijn jeugd een groot weiland met koeien en landbouw. Veel later werd het beheer van de grond slecht en publiek was er niet welkom. Toen ik eigenaar werd van Château Sint Gerlach besloot ik dat het hele dal natuurgebied moest worden. We hebben zelf 10 hectare gehouden en de rest geschonken aan stichting het Limburgs Landschap met de absolute eis dat er nooit ontwikkeld mag worden.

Hoe heb je de watersnoodramp in juli 2021 beleefd?

Toen Sint Gerlach openende in september 1997 was er ook een overstroming, maar het water kwam toen tot aan de parkeerplaats. Binnen bleef bespaard. Daarna is er nog wel eens hoogwater geweest maar nooit zo erg. In juli 2021 ging het ineens heel snel. Ik zag het water op ons afkomen. We hebben toen net op tijd alle auto’s weg kunnen krijgen van de parkeerplaats maar we dachten niet dat het nog erger zou worden. Dat werd het wel.

Al het water kwam het paviljoen binnen aan de zuidkant. Daar liep de kelder vol doordat de riolen al het regenwater niet konden verwerken. Uiteindelijk stond er anderhalve meter water in de kelder. Hierdoor zijn alle technische installaties kapotgegaan.
Samenvatting2:
Het hotel is toen vijf maanden dicht geweest en alle installaties zijn vervangen.

Hetzelfde hebben we meegemaakt in Hotel Winselerhof. In 2016 is er een grote regenval geweest. Toen is ook de begane grond ondergelopen. Die ligt in een soort kuil, waar het water overal vandaag heen stroomde. Niks aan te doen. Toen heb ik besloten om alle tapijten weg te halen en overal tegels neer te leggen. Dat was een verstandige oplossing want in 2021 is weer alles ondergelopen. Met een flinke schade aan meubels, maar de tegelvloer bleef gelukkig bespaard. Het hotel is 3 maanden gesloten. De totale schade na de watersnoodramp in 2021 voor Sint Gerlach en Winselerhof was zo’n 5,5 miljoen euro. Dat wil je niet nog eens meemaken, zeker niet na twee jaar Corona.

Wat hebben jullie gedaan om voorbereid te zijn op een toekomstige overstroming?
We hebben een hoop zandzakken aangeschaft. Dus bij hoogwater leggen we nu op de kritieke plekken een dijk van zandzakken en hopen dat die iets van bescherming bieden. Maar dat is niet genoeg.

Verder zijn we opzoek gegaan naar slimme natuurlijke oplossingen in het natuurgebied rond Sint Gerlach. En hebben daarbij gekeken naar vroeger: hoe deden de boeren en kloosterlingen dat in de middeleeuwen? Waarom legden ze natuurlijke dijken langs een rivier? Waarom gebruikten ze sloten op het landgoed? Simpel. Om het land te beschermen en water bij overstromingen op te kunnen vangen.

Ons plan is nu om rond het landgoed nieuwe sloten aan te leggen en de grond te gebruiken als een natuurlijke en begroeide wal van een halve meter. Je hebt dan ook een natuurlijk beeld, het verstoord het landschap en de ecologie niet. Met dit plan zijn we naar het Limburgs Landschap gestapt. Ze hadden er eerst wat vraagtekens bij of de oplossing wel effectief was. Hierna hebben we met Waterschap gesproken en ze vonden het een heel goed idee. Daar komt binnenkort een vervolgafspraak over en we hopen we dat dit jaar kunnen starten.
Samenvatting3:
Hoe zie jij je rol als ambassadeur van Natuurkracht?

Ik ben vereerd om een ambassadeur te zijn. Ik wil vooral veel leren van anderen en meer samen werken met het Limburgs Landschap, Waterschap, Rijkswaterstaat, de gemeente en de Provincie. Want we hebben elkaar nodig om toekomstige watersnoodrampen te bestrijden. Zelf wil ik hier een verbindende rol is spelen als ambassadeur en mijn netwerk inzetten om mensen samen te brengen. Ook deel ik graag mijn ervaringen rond natuurlijke oplossingen met andere ambassadeurs om hen te inspireren.

Wat hoop je voor de toekomst van Natuurkracht?

Ik hoop op meer waterveiligheid voor de inwoners en bedrijven in het Gulp- en Geuldal. En dat Natuurkracht een beweging opgang brengt die de ecologie en het landschap van Zuid-Limburg verbetert. Dat we allemaal beter met de natuur omgaan. Dat er meer voedselbossen komen bijvoorbeeld. Dan heb je toch iets gewonnen van de watersnoodramp in 2021.
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Artikel
Château Sint-Gerlach in Houthem heeft voor de tweede keer de meeting award gekregen als beste vergaderlocatie van 2021
Datering:
2022
Titel:
Château Sint-Gerlach in Houthem heeft voor de tweede keer de meeting award gekregen als beste vergaderlocatie van 2021
Foto's door:
Etienne van Sloun
Titel tijdschrift:
limburger.nl
Afleveringsnummer:
limburger.nl, 27/1/2022
Samenvatting:
Foto: De medewerkers van Sint-Gerlach vieren de onderscheiding.

Het landgoed dankt die onderscheiding met name voor het multifunctionele aanbod aan vergaderfaciliteiten. In 2017 is het complex uitgebreid met de kasteelhoeve, die tevens als toegangspoort dient, en het moderne paviljoen van architecte Francine Houben.

Vier jaar geleden is het domein in Houthem ook al bekroond met die meeting award. Eigenaar Camille Oostwegel en directeur Floris Kempen hebben de onderscheiding namens het bedrijf in ontvangst genomen.
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Artikel
Château St. Gerlach richt zich op bewuste gast van de toekomst : Vernieuwd
Datering:
2022
Titel:
Château St. Gerlach richt zich op bewuste gast van de toekomst : Vernieuwd
Auteur:
René Willems
Foto's door:
Ermindo Armino
Titel tijdschrift:
De Limburger
Afleveringsnummer:
De Limburger, 25/11/2022
Samenvatting:
Foto: Floris Kemper (links) en Guido Le Bron de Vexela in een van de vijf heringerichte kamers van het restaurant in château Sint-Gerlach.


Château St. Gerlach in Houthem heeft zijn restaurant vernieuwd. Het hotelimperium van de familie Oostwegel richt zich nadrukkelijk op de gast van de toekomst, voor wie dineren slechts een onderdeel van 'de totale beleving' is.

HOUTHEM - Floris Kemper vergelijkt het nieuwe restaurant met het huis van baron de Selys de Fanson die er vroeger woonde. ,,In de vestibule gebruik je een aperitiefje", legt hij uit. Dan loop je via de keuken, waar je alvast een blik in de ketels en de pannen kunt werpen, door naar de eetzaal. En als je klaar bent met eten ga je naar de volgende ruimte voor een borrel of een cocktail. Zo wordt uit eten gaan een beleving waarvan het diner slechts een onderdeel is."

Verwachtingen
Wat niet wegneemt dat het diner op zich natuurlijk van topkwaliteit moet zijn, vult chef de cuisine Guido Le Bron de Vexela aan: ,,Gasten komen met een bepaalde verwachting naar het restaurant van Château St. Gerlach. Daar zul je met je menu uiteraard wel aan moeten voldoen. Sterker nog, ik zie het juist als een uitdaging om de verwachtingen van onze gasten te overtreffen, zodat ze aan het eind van de avond met een voldaan gevoel naar huis gaan."
Samenvatting2:
Château St. Gerlach heeft zijn restaurant op het landgoed in Houthem volledig vernieuwd. Het vroegere fine dining-restaurant en de wat informele bistro zijn samengevoegd tot één geheel, met in elk van de vijf kamers een eigen sfeer en identiteit. Daarbij is meteen ook alles wat in dat restaurant gebruikt wordt vernieuwd, van de stoelen en de tafels tot het bestek en het servies waarin de gerechten uit de grote keuken wordt opgediend.

Trend
Met die aanpassing speelt Camille Oostwegel junior, eigenaar en algemeen directeur, nadrukkelijk in op een nieuwe trend die in de gastronomie zichtbaar is. Mensen gaan op een andere manier uit dan in de beginjaren van Château St. Gerlach, constateert Kemper: ,,Gasten zitten niet meer de hele avond aan een en dezelfde tafel. Dat zagen we ook hier: de belangstelling voor ons wat stijve restaurant liep terug, terwijl het in de bistro alsmaar drukker werd. Daar moet je iets mee doen."
Ook in de keuken van Le Bron de Vexela is veel veranderd. Er wordt meer en meer gewerkt met lokale gerechten uit de directe omgeving. Het vlees komt van slager Kusters in Margraten of slager Pinckaers in Eijsden, de groente uit de eigen moestuin aan de overzijde van de provinciale weg, de boter uit Aubel.
„Met vis is dat in Zuid-Limburg natuurlijk wat moeilijker”, geeft Le Bron de Vexela toe, ,,maar die komt uit de Noordzee en niet uit verre oceanen."
Samenvatting3:

Wortel
Gasten van nu letten daar in de huidige tijd ook op, constateert Kemper: ,,We zijn ons heel erg bewust van de invloed die ons doen en laten heeft op de omgeving. Vroeger was luxe iets wat we hier niet kenden en van exotische oorden ver bij ons vandaan kwam. Maar tegenwoordig is luxe iets moois, iets bijzonders, iets exclusiefs uit eigen streek. Een bijzonder gerecht dat Guido met zijn team bijvoorbeeld maakt van een simpele wortel uit onze moestuin."
Die keuze voor producten uit de eigen tuin van duizend vierkante meter impliceert wel dat de natuur de menukaart bepaalt. ,,Je moet het doen met wat de tuin op dat moment voortbrengt", zegt Le Bron de Vexela. ,,Het betekent dat we nu vooral werken met koolsoorten; boerenkool, spruitjes. In de zomer heb je veel meer variatie. Maar ook met wat het land nu prijsgeeft, kunnen we in de keuken hele mooie gerechten samenstellen."

Toekomst
Er is heel goed nagedacht over die nieuwe formule. Kemper is ervan overtuigd dat St. Gerlach hiermee de juiste weg naar de toekomst heeft gevonden. Uiteindelijk bepalen de gasten of dat zo is. ,,Best spannend", geeft hij toe. ,,Er zullen wellicht wat vaste gasten wegblijven. Daar staat echter tegenover dat je met deze keuze hopelijk nieuwe gasten trekt." De eerste reacties zijn in elk geval bemoedigend, vindt Le Bron de Vexela: ,,Ik heb de indruk dat onze gasten dit kunnen waarderen."
Geografische namen: