Uw zoekacties: Artikelen

Artikelen ( Heemkundevereniging Houthem-St.Gerlach )

Filter: koksx
beacon
40  artikelen
sorteren op:
 
 
 
 
Artikel
Valkenburgse chef-kok Paul Keijdener overleden na langdurig ziekbed
Datering:
2021
Titel:
Valkenburgse chef-kok Paul Keijdener overleden na langdurig ziekbed
Auteur:
Jeroen Geerts
Titel tijdschrift:
www.limburger.nl
Afleveringsnummer:
www.limburger.nl, 17/1/2021
Samenvatting:
Chef-kok Paul Keijdener, van het Valkenburgse restaurant Chez Paul, is op 58-jarige leeftijd overleden.
Keijdener was al geruime tijd ziek. Zijn restaurant aan de Broekhem was daarom ook al een tijd gesloten.

Het was Keijdeners moeder Ida Keijdener-Van den Hurk die hier het restaurant ooit begon. Toen heette het nog De Lindenhorst. Ze wist in 1983 een Michelinster te behalen en ging daarmee de geschiedenisboeken in als de eerste vrouw in Limburg die dat klaarspeelde. Zoon Paul Keijdener nam de zaak in 1996 over en legde meer de nadruk op kooklessen en relatiemarketing.

In 2006 ging De Lindenhorst dicht. Keijdener en zijn gezin verkasten naar Frankrijk. In 2006 keerde de chef terug naar Valkenburg en opende op de oude locatie, maar in een kleinere, intieme setting restaurant Chez Paul.
Trefwoorden:
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Artikel
Michelinster : Ida Kleijnen overleden
Datering:
2019
Titel:
Michelinster : Ida Kleijnen overleden
Auteur:
Ray Simoen
Titel tijdschrift:
De Limburger
Afleveringsnummer:
De Limburger, 18/1/2019
Samenvatting:
Ida Kleijnen, de eerste vrouwelijke Limburgse kok die een Michelinster won, is dinsdag in haar woonplaats Lanaken op 82-jarige leeftijd overleden.

Kleijnen begon haar culinaire carrière in 1979, toen ze besloot om haar pension in Valkenburg te sluiten en er een restaurant van te maken. Dat zou snel furore maken onder de naam De Lindenhorst. ,,Het pension had te weinig kamers om van te leven en ik wilde graag op een hoger niveau gaan koken”, vertelde ze tegen De Limburger in 2006.

Kookboeken

De Limburgse was een autodidact, vertelt collega-kok Jacques Zeguers (81), die haar diverse malen ontving in de keukens van zijn Maastrichtse restaurants ,,Ze haalde haar kennis uit kookboeken. Ook ging ze vaak uit eten. Dan kwam ze naar de keuken en vroeg ze je van alles over bereidingen, recepturen en ingrediënten, ze was erg leergierig en maakte zich alles snel eigen”, zegt .

Knokken

Tot haar eigen verrassing won Kleijnen in 1983 als eerste Limburgse kokkin een Michelinster. Hard heeft ze moeten knokken voor haar ster, gaf ze aan. ,,Ik stond er na de scheiding van mijn man alleen voor.” Haar prestatie dwong in Nederland alom veel respect af: ,,Erg knap dat ze er als self made kok en als eerste Limburgse in slaagde een Michelinster te behalen”, aldus Zeguers.

Dertien jaar lang, van 1983 tot 1996, wist Ida Kleijnen de Michelinster voor De Lindenhorst te behouden. Daarna droeg ze het restaurant over aan haar zoon Paul Keijden, die zich meer ging toeleggen op het geven van kooklessen en relatiemarketing. Vandaag de dag heet De Lindenhorst Chez Paul.
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Artikel
'Altijd controle houden'
Datering:
2019
Titel:
'Altijd controle houden'
Auteur:
Ray Simoen
Foto's door:
Harry Heuts
Titel tijdschrift:
De Limburger
Afleveringsnummer:
De Limburger, 28/12/2019
Samenvatting:
Na ruim 47 jaar zet Hans Snijders de koksmuts af. Het wielertenue ligt klaar voor een nieuwe rit in het leven van de chef-kok van Château Neercanne in Maastricht, waar hij 39 jaar met stevige hand de keuken leidde. Wie naar de top wil, moet pijn lijden. Gesprek met een controlefreak die de spotlights schuwde maar voorop ging als zijn mensen in nood zaten.


(Rest van artikel NIET overgenomen)
Samenvatting2:
HANS SNIJDERS
GEBOREN 17 maart 1954, Geleen,
OPLEIDING
Hotelvakschool Pastoor Jacobs in Sittard (cum laude geslaagd).

LOOPBAAN
•1972-1974: leerling-kok Hotel Prinses Juliana in Valkenburg.
•1975-1976: demi-chef de partie Euromotel Beek.
•1977: demi-chef de partie hotel Prinses Juliana.
•1977: chef de partie restaurant Chez Septime Monte Carlo.
•1977-1978: chef de partie restaurant Kasteel Hoensbroek.
•1978-1979: chef de partie hotel-restaurant Kasteel Wittem.
•1979-1980: souschef hotel-restaurant Kasteel Wittem.
•1980-1981: souschef restaurant Château Neercanne Maastricht.
•1981-2019: chef-kok restaurant Château Neercanne.
•Behaalt in 1983 titel SVH Meesterkok en in 1986 als chef-kok een Michelinster.

PRIVÉ
Hans Snijders woont in Valkenburg a/d Geul, is gehuwd en vader van een zoon en een dochter.
Trefwoorden:
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Artikel
Chefkok Hans Snijders verlaat na bijna 40 jaar château Neercanne
Datering:
2019
Titel:
Chefkok Hans Snijders verlaat na bijna 40 jaar château Neercanne
Auteur:
Ray Simoen
Titel tijdschrift:
www.limburger.nl
Afleveringsnummer:
www.limburger.nl, 10/10/2019
Samenvatting:
Hans Snijders neemt na bijna 40 jaar afscheid van château Neercanne in Maastricht. De in Geleen geboren kok gaat per 1 januari 2020 met pensioen.
Onder Snijders’ culinaire leiding slaagde ‘Neercanne’ erin om 33 jaar lang, van 1986 tot 2019, zijn Michelinster te behouden. Tot opvolger van Snijders als chef kok is Maastrichtenaar Gilbert von Berg( 37) benoemd.

Snijders heeft Von Berg enkele jaren geleden al voorbereid op zijn nieuwe taak, zoals hij ook Raymond Remmen en Dave Beckers heeft opgeleid voor hun functie als respectievelijk chefkok van lunchrestaurant L’Auberge en hoofd banqueting van Neercanne.

Snijders heeft in zijn lange carrière tal van koks begeleid op hun weg naar de top, zoals Richard Ekkebus chef van The Landmark Mandarin Oriental in Hong Kong (2 sterren), Jef Schuurs, patron-cuisinier van Bij Jef op Texel (1 ster), René Brienen, patron-cuisinier van Brienen aan de Maas in Well (1 ster), Alex Clevers, patron-cuisinier van Vivendum in Dilsen Stokkem (1 ster) en Maastrichtenaar Pascal Jalhay, voormalig sterrenkok, nu creatief brein van de modernisering van de ‘Indo-keuken niveau’ en de maaltijdservice voor senioren Vers aan Tafel.

Lees ook: Culinair Limburg, van koploper tot achterblijver

Tot de hoogtepunten van zijn carrière rekent de in Valkenburg wonende Snijders de Eurotops met alle staatshoofden van Europa die hij in 1981 en 1991 mocht verzorgen. Camille Oostwegel sr. van de Oostwegel Collection, waarvan château Neercanne deel uitmaakt, looft de afscheid nemende Snijders: ,,Bijna 40 jaar heeft Hans Snijders zijn culinaire stempel op château Neercanne gedrukt. Zijn uitzonderlijke vakmanschap en organisatietalent hebben in hoge mate bijgedragen aan de reputatie van ons terrassenkasteel.”

Begin deze maand nam château Neercanne ook al afscheid van directeur Peter Harkema, met wie Snijders jarenlang nauw samenwerkte. Harkema is inmiddels opgevolgd door de 28 jarige Pierre Haenen.
Trefwoorden:
Geografische namen: