Uw zoekacties: Artikelen

Artikelen ( Heemkundevereniging Houthem-St.Gerlach )

beacon
14  artikelen
sorteren op:
 
 
 
 
Artikel
Ida Kleijnen (1936-2019) was een van de eerste vrouwelijke restaurateurs met een Michelinster : In de keuken een echte commandant
Datering:
2019
Titel:
Ida Kleijnen (1936-2019) was een van de eerste vrouwelijke restaurateurs met een Michelinster : In de keuken een echte commandant
Auteur:
Paul van der Steen
Titel tijdschrift:
NRC Handelsblad
Afleveringsnummer:
NRC Handelsblad, 2/2/2019
Samenvatting:
Met foto: Ida Kleijnen kwam met regelmaat eten bij Restaurant Da Vinci in Maasbracht. Foto uit 2018.


Bij het maken van sauzen. Fonds en dressings glorieerde Ida Kleijnen. Ze blonken uit door verfijning en gelaagdheid: zuurtjes. zoetjes en bittertjes gingen geraffineerd samen.
De Valkenburgse chef had nooit geaasd op een Michelinster. Maar toen die kwam, wilde ze hem ook waarmaken.
Ida Kleijnen rolde min of meer het vak in. Een emigratie naar Canada met haar eerste echtgenoot in 1959 duurde een jaar. Het paar kon niet aarden. Terug in Limburg bouwden ze eigenhandig een huis op grond van Ida's ouders. In die woning dreven de twee ook een pension. Dat pension groeide uit tot een hotel. En omdat de gasten ook graag een hapje wilden eten, volgde een restaurant. De Lindenhorst.
Kleijnen bestierde de keuken. Ze had vroeger thuis op de boerderij veel geleerd. Daar maakten ze bijna alles zelf met de opbrengst van eigen grond en slacht. De dochter des huizes ontwikkelde daarbij een "excellent" smaakgevoel.

Om zich als chef van De Lindenhorst te ontwikkelen liep ze stages bij andere restaurants. Toen ze dat in 1983 deed bij De Hoefslag (destijds twee sterren) in Bosch en Duin zei eigenaar Gerard Fagel dat hij na werktijd een glas champagne met haar wilde drinken. "Heb ik de spinazie zô goed schoongemaakt", reageerde Kleijnen. Fagel vertelde dat ze een ster kreeg. Dat nieuws overrompelde haar.
Kleijnen was de tweede Nederlandse vrouw die een Michelinster kreeg. Maartje Boudeling, chef van Inter Scaldes in Kruiningen, was in 1978 de eerste. Zij kreeg later een tweede ster. "We hebben weleens samen gekookt en bij elkaar gegeten", vertelt de tachtigjarige oud-chef. "Maar ik herinner me weinig meer. Zo vaak zagen we elkaar ook niet. Vanuit Zeeland is Limburg ver weg."

Samenvatting2:
Vrouwelijke topkoks waren destijds nog meer dan nu een zeldzaamheid. Boudeling "Dat heeft iets te maken met de werkdruk. Je bent echt van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in touw. Met kinderen is dat vaak moeilijk.
Kleijnen trok toen ze haar ster kreeg alle verloven in van haar drie destijds jongvolwassen kinderen. Hun hulp was onmisbaar. Haar perfectionisme bleek uit Kleijnens motto's 'Gaat niet, bestaat niet' en 'Alleen het beste is goed genoeg'. Personeel moest gasten en hun wensen kunnen 'lezen'. Dan kon je de mensen »goed in de watten leggen». Tegelijkertijd kon ze erg direct zijn tegen klanten met op niets gebaseerde pretenties en praatjes.
De Michelinster werd gevolgd door een verkiezing (de allereerste ooit) tot ladychef van het jaar (1991) en de publicatie van een eigen kookboek, Ida's keukengeheimen (1992).
Twee van de drie kinderen en vijf van de zes kleinkinderen rolden uiteindelijk het horecavak in. Zoon Paul kreeg op den duur steeds meer medezeggenschap in moeders zaak. Twee kapiteins op het schip werkte maar matig. Kleijnen deed de zaak in 1994 aan hem over.
Zelf had ze plots tijd voor een heel scala aan nevenactiviteiten: tuinieren, sporten, Franse les en een computercursus. Ondertussen gaf Kleijnen kooklessen. Agnes Theunissen zat meteen groep vriendinnen jaren bij haar op cursus. "In de keuken was Ida een echte commandant. Grapjes maken was uit den boze. Als je iets niet deed of de groente was niet fijn genoeg gesneden, kon ze dat op zo'n manier zeggen dat je soms even moest slikken. Maar als we het eten samen gingen opeten, kon je ontzettend met haar lachen. Dan was ze een echt feestbeest."
Theunissen heeft veel van Kleijnen geleerd: "Detaillering. Perfectionisme. Maar haar eigen smaakvermogen blijft onovertroffen. Met de vriendinnen hebben we een keer een diner voor haar bereid bij mij thuis. Nadat we de mosselen uit de schelp hadden gehaald, vergaten we dat we die nog nodig hadden voor de saus. We hebben ze uit de zak moeten halen.
Samenvatting3:
Ida at het op met een bedenkelijk gezicht en helemaal aan het einde van de avond, tijdens haar dankwoordje, begon ze over precies die saus."

De laatste tijd ging de gezondheid van Kleijnen achteruit. Ze leed aan longfibrose. Het hart had het moeilijk. Dochter Marianne, die een cateringbedrijf runt: »Afgelopen Kerst hebben we met de familie bij mij thuis nog een zevengangendiner voor haar bereid, alles volgens de recepten uit haar kookboek. Ze genoot. Maar terwijl ze toch al aan het dementeren was, zei ze ook dat we bij een van de gangen het kwarteleitje waren vergeten. Het kortetermijn geheugen haperde. Maar je kon haar nog gerust bellen met de vraag ,Mam, hoe konfijtten wij de sinaasappels ook alweer?"
In het nieuwe jaar "ging het kaarsje langzaam uit". Op 15 januari klopte Ida's hart voor de laatste keer.
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Artikel
Michelinster : Ida Kleijnen overleden
Datering:
2019
Titel:
Michelinster : Ida Kleijnen overleden
Auteur:
Ray Simoen
Titel tijdschrift:
De Limburger
Afleveringsnummer:
De Limburger, 18/1/2019
Samenvatting:
Ida Kleijnen, de eerste vrouwelijke Limburgse kok die een Michelinster won, is dinsdag in haar woonplaats Lanaken op 82-jarige leeftijd overleden.

Kleijnen begon haar culinaire carrière in 1979, toen ze besloot om haar pension in Valkenburg te sluiten en er een restaurant van te maken. Dat zou snel furore maken onder de naam De Lindenhorst. ,,Het pension had te weinig kamers om van te leven en ik wilde graag op een hoger niveau gaan koken”, vertelde ze tegen De Limburger in 2006.

Kookboeken

De Limburgse was een autodidact, vertelt collega-kok Jacques Zeguers (81), die haar diverse malen ontving in de keukens van zijn Maastrichtse restaurants ,,Ze haalde haar kennis uit kookboeken. Ook ging ze vaak uit eten. Dan kwam ze naar de keuken en vroeg ze je van alles over bereidingen, recepturen en ingrediënten, ze was erg leergierig en maakte zich alles snel eigen”, zegt .

Knokken

Tot haar eigen verrassing won Kleijnen in 1983 als eerste Limburgse kokkin een Michelinster. Hard heeft ze moeten knokken voor haar ster, gaf ze aan. ,,Ik stond er na de scheiding van mijn man alleen voor.” Haar prestatie dwong in Nederland alom veel respect af: ,,Erg knap dat ze er als self made kok en als eerste Limburgse in slaagde een Michelinster te behalen”, aldus Zeguers.

Dertien jaar lang, van 1983 tot 1996, wist Ida Kleijnen de Michelinster voor De Lindenhorst te behouden. Daarna droeg ze het restaurant over aan haar zoon Paul Keijden, die zich meer ging toeleggen op het geven van kooklessen en relatiemarketing. Vandaag de dag heet De Lindenhorst Chez Paul.
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Artikel
Château St. Gerlach gaat weer voor Michelinster
Datering:
2017
Titel:
Château St. Gerlach gaat weer voor Michelinster
Titel tijdschrift:
www.1limburg.nl
Afleveringsnummer:
www.1limburg.nl, 29/5/2017
Samenvatting:
Het is een doorn in het oog voor eigenaar Camille Oostwegel dat Château St. Gerlach geen Michelinster meer heeft. Daarom heeft het restaurant in Houthem het gastronomische team gewijzigd.
Dat meldt Chapeau Magazine.

Wijziging
Om deze wens in vervulling te laten gaan krijgt chefkok Otto Nijenhuis (55) een nieuwe taak. Hij wordt executive chef en is verantwoordelijk voor de hele banqueting, het ontbijt, de roomservice en ook het boerderijcafé ‘Burgemeester Quicx, Coffee & More. Guido Le Bron de Vexela (35) wordt chef de cuisine van het à la carte-restaurant van Château St. Gerlach. Hij werkt al sinds 2013 als sous-chef in deze keuken.

Michelin
Met deze organisatorische wijzigingen komt St. Gerlach tegemoet aan de langer bestaande wens van Michelin dat de keukens voor banqueting en à la carte gescheiden worden.
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Artikel
Laatste avondmaal van de Lindenhorst
Datering:
2006
Titel:
Laatste avondmaal van de Lindenhorst
Auteur:
Ray Simoen
Foto's door:
Diana Scheilen
Titel tijdschrift:
De Limburger
Afleveringsnummer:
De Limburger, .../2006
Samenvatting:
Nog een keer staan moeder Ida Kleijnen (69) en zoon Paul Keijdener (44) samen in de keuken van restaurant De Lindenhorst.
Daarna gaat de Valkenburgse zaak definitief op slot. Paul gaat met zijn gezin aan een nieuwe toekomst beginnen in Frankrijk. Op foto: Ida Kleijnen en Paul Keijdener voor het laatst in de keuken van De Lindenhorst. Haar verstand zegt dat ze zich erbij neer moet leggen dat haar zoon aan een nieuw leven in Frankrijk begint. Maar haar gevoel werkt niet mee. Als ik straks, bij het dessert, voor het laatst de keuken uit kom om mijn gasten te bedanken, dan zal ik best wel even moeten slikken en een traan laten, zegt Ida Kleijnen. Ze werkt samen met haar zoon aan de mise en place voor een van de vijf afscheidsdiners die ze nog voor vaste gasten en vrienden geven. Natuurlijk maak ik dan ook mijn lievelingsgerecht van tarbot, coquilles en oesters. Daarmee heb ik zoveel succes gehad. Op zaterdag II februari koken Kleijnen en Keijdener voor het laatst in De Lindenhorst. Na 35 jaar komt er dan een eind aan het bedrijf, dat eerst een pension was. “In 1979 besloot ik om het pension te veranderen in een restaurant. Er waren te weinig kamers om van te leven en ik wilde graag op een hoger niveau gaan koken, zegt Ida Kleijnen. Ida Kleijnen ging her en der stages lopen, gaf haar ogen goed de kost en ontwikkelde zich snel tot een professionele kok. Omdat ze een natuurlijk talent voor koken had, kreeg haar restaurant al snel een meer dan lokale bekendheid. Tot mijn verrassing werd ik in 1982 de eerste Limburgse kokkin meteen Michelinster. Het was zwaar werken, ook al omdat ze er na de scheiding van haar man alleen voor stond. Mijn dochter zat in de verpleging. Die is daarmee gestopt om in de zaak te komen helpen. Het heeft goed uitgepakt, ze heeft nu een bloeiend cateringbedrijf. In 1990 werd ze uitgeroepen tot de beste vrouwelijke kok van Nederland. Vijf jaar later besloot ze om het rustiger aan te gaan doen en nam zoon Paul de zaak over.
Samenvatting2:
Bovendien, twee kapiteins op een schip, dat gaat gewoon niet. Het leidde tot een koersverandering. Niet langer meer werd het handhaven van de Michelinster het doel. Valkenburg was niet meer het gastronomisch centrum van Limburg. Van een Michelinster alleen kon je niet leven. De Lindenhorst ging zich meer toeleggen op het geven van kooklessen en relatiemarketing. Wij waren in Limburg trendseffend op het gebied van kooklessen, nu doet iedere kok het die wat bij wil verdienen, aldus Paul Keijdener. De Lindenhorst werd nog eens verbouwd en gemoderniseerd, maar na tien jaar is het heilig vuur er een beetje uit bij Paul en zijn vrouw Marion. We waren toe aan een nieuwe uitdaging. Die heb ik gevonden in Frankrijk, het land, waar ik allang mij hart aan heb verpand. Vorig jaar kreeg de ambitieuze Keijdener precies wat hij wilde. In de Gascogne, tegen de Spaanse grens, zo'n veertig kilometer ten zuiden van Toulouse en een uurtje rijden van het vliegveld van Carcassonne ga ik het Château de Barbet leiden. Rond het kasteel liggen drie zwembaden, een 18 holes golfbaan en 150 luxe villa’s, waarvan er dertig worden verhuurd, vertelt hij in snel tempo. Niet alleen de droom kasteelheer te worden in zijn favoriete land doet hem besluiten Limburg te verlaten. In Frankrijk loop je niet steeds tegen die lullige regeltjes aan die in Nederland het bestaan van elk .............
Geografische namen: