Uw zoekacties: Artikelen

Artikelen ( Heemkundevereniging Houthem-St.Gerlach )

Filter: Maastrichtx
beacon
269  artikelen
sorteren op:
 
 
 
 
Artikel
De vorstelijke splendeur uit Regouts pronkalbum : achtergrond expositie
Datering:
2021
Titel:
De vorstelijke splendeur uit Regouts pronkalbum : achtergrond expositie
Auteur:
Vikkie Bartholomeus
Titel tijdschrift:
Nieuwsbrief Stichting Vrienden van Sint Gerlach
Afleveringsnummer:
Nieuwsbrief Stichting Vrienden van Sint Gerlach, 2021 (nr. 1), p.
Samenvatting:
Foto:
- De fonteinen bij Vaehartelt

Het moet een vermogen hebben gekost het luxe album dat Petrus Regout in 1866 liet maken van zijn bezittingen. De Maastrichtse kunstverzamelaar Tom Cremers wist een exemplaar te bemachtigen.
Vijftien voet hoog waren ze. Meer dan vier en een halve meter luxueuze glamour, schitterende kandelabers van verguld brons en kristal, op een basement gedragen door drie draken. Petrus Regout had de kunststukken in zijn fabriek laten maken in opdracht van Koning Willem II, waar hij een goede band mee had. Twaalfduizend gulden kostten ze, een vermogen in 1842. Koning Willem II hield nogal van pracht en praal, waarschijnlijk beïnvloed door zijn vrouw Anna Paulowna uit de pronkzuchtige Russische tsarendynastie van de Romanovs.

De koning vond de Maastrichtse kandelabers zo prachtig, dat hij ook een set schonk aan de Franse koning Louis Philippe; na diens aftreden hield Napoleon III ze om het Tuilerieënpaleis te verlichten. Petrus Regout was er zo trots op dat hij de lichtornamenten opnam in zijn Album dédié â mes enfants et mes amis (album opgedragen aan mijn kinderen en mijn vrienden). Een boekwerk vol litho's en foto's van zijn bezittingen. Van buitenissige landgoederen tot de modernste brandweerwagens uit de fabrieken. Van ontwerpen van arbeiderswoningen tot het dessin van een stuk zijde dat hij kreeg van een Japanse prins.
Samenvatting2:
Geluk
Sommige litho's zijn zo gedetailleerd, dat het lijkt op een opname met een drone. TOM CREMERS

De Maastrichtse kunstverzamelaar Tom Cremers wist een exemplaar te bemachtigen. Met ,,zoeken, vragen, geduld en geluk" vond hij er een te koop. Verkoper en prijs houdt hij voor zich. Maar het is fantastisch. Eindelijk. Ik had het album 45 jaar geleden al eens bij een antiquariaat zien liggen maar toen had ik het geld niet. Ik heb er altijd spijt van gehad dat ik het niet kon kopen." Toch twijfelde Cremers bij zijn aanschaf. Het album was namelijk in een abominabele staat, had flinke waterschade opgelopen. Maar dat is ook mijn geluk geweest, daardoor heb ik het kunnen kopen." Na lang twijfelen heeft hij besloten het album te laten restaureren en de platen apart in te laten lijsten. Ze zijn volgende week te zien in de expositie Het Album bij Bureau Europa. ,,Mensen zullen zeggen: wie laat nou zo'n mooi album uit elkaar halen? Maar dit was er zo slecht aan toe dat ik het aandurfde. Voordeel is dat het nu voor een groot publiek te zien is. Het archief (Regionaal Historisch Centrum, recL) heeft bijvoorbeeld ook een exemplaar, maar dan moet je dat uit het depot opvragen en heel voorzichtig met witte handschoentjes door die enorme pagina's bladeren. Nu kun je elk detail rustig bekijken."
Het album is in 1866 in Parijs gemaakt, waarschijnlijk zijn er drie edities. In welke oplage het is gemaakt is niet bekend. De Franse lithograaf Théodere Müller maakte veel van de afbeeldingen van Regouts bezittingen en lusthuizen met kasteel Vaeshartelt als hoogtepunt. Regout, grondlegger van De Sphinx, wilde indruk maken met zijn weelderige tuinen met de watervallen en fonteinen aangedreven door stoommachines die 'vanaf zes uur 's ochtends tot 's avonds het park een zekere levendigheid en vrolijkheid verlenen'.
Samenvatting3:
Zeven leeuwen spoten het water rond een van de vijvers 'twintig voet hoog'. De Engelse landschapstuin was buitenissig weelderig aangelegd, stond vol follies, decoratieve bouwwerkjes. Wandelpaden leiden zelfs onder de watervallen door. Tom Cremers: ,,Sommige litho's zijn vanuit vogelperspectief gemaakt, zo goed en gedetailleerd dat het lijkt op een opname met een drone. Er wordt wel gezegd dat Müller die litho's alleen gemaakt kan hebben door bij Vaeshartelt met een luchtballon te zijn opgestegen. Maar daar is geen bewijs voor."

Het album bevat 32 prenten. ,,Regout streefde naar aanzien; daarvoor gebruikte hij dit album. Een van zijn grootse frustraties is dat het hem niet is gelukt in de adelstand verheven te worden."
Regout streefde naar aanzien; daarvoor gebruikte hij dit album. TOM CREMERS

Paus
Een exemplaar werd bijvoorbeeld aan de Paus aangeboden. Toen Pius X in de politieke problemen kwam en in de moeilijkheden raakte in Rome, bood Regout hem Vaeshartelt aan, mocht de paus het Vaticaan moeten verlaten. Het album werd verder gebruikt om zijn lusthuizen en chateaux aan te bevelen aan potentiële vakantiegangers of huurders.
De rijkdom in het album staat haaks op de leefwereld van Regouts werknemers. Al wordt naast het aantal kamers van Vaeshartelt (18), salons (18) en fonteinstralen (60) wel kort vermeld dat er in zijn kristal-, glas- en keramiekfabrieken 1600 arbeiders werken. Het album moet indertijd een vermogen hebben gekost. Je moet weten, hij was puissant rijk., hij wilde het beste hebben." Regout stierf in 1878 op zijn geliefde landgoed. De tuin van Vaeshartelt raakte niet lang daarna in verval, de vorstelijke ambiance verdween. Maar het album heeft de splendeur van weleer vereeuwigd. Expositie Het Album is vanaf 22 december te zien tot 6 februari bij Bureau Europa, Boschstraat 9. www.bureau-europa.nl
Samenvatting4:
De Toonzaal
De voormalige toonzaal van Sphinx bij Bureau Europa wordt dit weekend eenmalig weer ingericht als showroom. Op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 december van 12.00 tot 17.00 is de ruimte te bezoeken. Er worden speciale stukken keramiek en glas van Sphinx en aanverwante fabrikanten tentoongesteld; ook zullen er objecten te koop zijn.

Uit: De Limburger, 17 december 2021
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Artikel
De tuin van villa Kanjel. Veranderingen in het landschap van de Kanjel in Meerssen/Maastricht
Datering:
2021
Titel:
De tuin van villa Kanjel. Veranderingen in het landschap van de Kanjel in Meerssen/Maastricht
Auteur:
Barry Kerckhoffs
Titel tijdschrift:
Jaarboek Historische en Heemkundige Studies in en rond het Geuldal
Afleveringsnummer:
Jaarboek Historische en Heemkundige Studies in en rond het Geuldal, 2021, p. 120/136
Samenvatting:
Hij beschrijft de geschiedenis van de tuin van La Petite Suisse onder de titel Villa Kanjel in het landschap van de Gelei en de Kanjel. Deze villa maakt deel uit van het ‘parkensysteem’ van Petrus Regout. Hij heeft deze landhuizen, rijk geïllustreerd, laten beschrijven in het Album dédié à mes enfants et mes amis (Album opgedragen aan mijn kinderen en mijn vrienden) uit 1868. Villa Kanjel ligt samen met Vaeshartelt, Klein Vaeshartelt, La Grande Suisse en Villa Kruisdonk in de huidige landgoederenzone. De tuinhistorische beschrijving van villa Kanjel begint echter al eerder. In deze bijdrage wordt ingegaan op het ontstaan en de wijzigingen in de tuin bij de villa sinds 1820 tot nu. Daarbij wordt overigens ook de samenhang en wisselwerking tussen villa en tuin beschreven. Omdat dit landgoed een wezenlijk onderdeel is van het ‘parkensysteem’ wordt dit ook in deze context behandeld. De riviertjes de Kanjel en de Gelei vormen de verbindende schakels tussen de voornoemde landgoederen.
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Artikel
Afvalgrijper voor de hotelgasten
Datering:
2020
Titel:
Afvalgrijper voor de hotelgasten
Auteur:
Peter Bruijns
Titel tijdschrift:
De Limburger
Afleveringsnummer:
De Limburger, 16/9/2020
Samenvatting:
Hotelier Camille Oostwegel maakt zich zorgen over het klimaat, het milieu en de plasticsoep. De hotelgasten gaan dat merken in hun kamers. En ze mogen straks ook zelf de handen uit de mouwen steken. „Ik heb niet de illusie dat alles van vandaag op morgen beter wordt. Maar ik wil er wel aan werken.”

Hotelier Camille Oostwegel (1986) is bezig de hotels en restaurants van de Oostwegel Collection te verduurzamen. Dat gaan de leveranciers en de gasten merken.

U heeft aangekondigd dat u plastic uit de hotelkamers wilt verbannen. Waarom?

„We hebben als ondernemers een verantwoordelijkheid om de plasticsoep zo veel mogelijk te verkleinen. Dat kan relatief gemakkelijk in hotelkamers. Denk aan de shampoo in de kleine flesjes: daar stoppen we mee. Goedkopere snelweghotels hadden vroeger al grote navulflessen in de douche hangen. Maar ook de betere merken bieden nu grotere navulverpakkingen aan, die een goede uitstraling hebben. Waarom zou je als hotelier daar niet in meegaan? Een rekensom leert dat meer dan 100.000 van die kleine plastic flesjes niet meer op de afvalberg of in het water terechtkomen. Dat heeft een flinke impact. Buiten het feit dat je plastic vermindert, beperk je ook het zeepafval. Het is aan alle kanten een goede oplossing.”

Een rekensom leert dat meer dan 100.000 van die kleine plastic shampooflesjes niet meer op de afvalberg of in het water terechtkomen. Dat heeft een flinke impact. Camille Oostwegel
Plastic afval van hotels belandt doorgaans niet in zee. Het kan goed worden gerecycled.

„Dat klopt, maar we hebben geen invloed op wat mensen doen als ze flesjes mee naar huis nemen. Alles wat we kunnen verminderen is positief. Zo hebben we onze schoonmaker gevraagd om mee te investeren in recycling in onze hotelkamers. Daar staat nu één prullenbakje. Maar we willen dat de gasten plastic, papier en restafval al in de kamers scheiden. Dus er komen drie aparte afvalbakjes te staan.”
Samenvatting2:
U gaat ook leveranciers vragen om minder plastic te gebruiken. Maar dat doen ze om etenswaren vers en schoon te houden.

Als wij met zijn allen de druk opvoeren, dan gaan de leveranciers mee in de verandering, en kunnen we de wereld ook voor de volgende generaties een beetje beter maken. Camille Oostwegel
„Ja, dat klopt, maar de vraag is of dat met plastic moet. Verse vis wordt altijd in plastic folie aangeleverd. Maar dat zou ook in een tempex doos op ijs kunnen. Dat is arbeidsintensiever, dat snap ik, maar je moet het gesprek niet uit de weg gaan. Neem nou de champagne. Die kopen we groot in. Toch wordt iedere fles apart verpakt aangeleverd. Dat is nergens voor nodig. Dus heb ik gevraagd dat aan te passen. Net zoals ik de waterleverancier heb gevraagd wat aan die kleine plastic flesjes te doen. Ieder kwartaal sporen we onze leveranciers aan om hun werkwijze te verduurzamen. Als wij met zijn allen de druk opvoeren, dan gaan de leveranciers mee in de verandering, en kunnen we de wereld ook voor de volgende generaties een beetje beter maken.”

Vinden die leveranciers die druk niet vervelend?

„Nee, ze vinden het hooguit vervelend dat ze nog geen bevredigende antwoorden hebben. Niet alles kan van vandaag op morgen. Maar je moet er wel aan werken.”

Gaan uw gasten verder nog iets merken van de duurzame wind?

„En of. We gaan onze gasten uitnodigen om mee te doen. Stel je logeert fijn in Château Sint Gerlach en je vraagt bij de receptie wat je vanmiddag zoal kunt doen in de omgeving. Dan kun je desgewenst grijpertjes en een vuilniszak meekrijgen en lekker met het hele gezin een strook langs de Geul schoonmaken. We doen iets dergelijks al met de wijngaard en de kruidentuin, maar willen het uitbreiden met de rivier langs ons landgoed.”
Samenvatting3:
Duurzaam is ook: minder spullen gebruiken.

„Precies! We moeten af van al die kleine dingetjes die niet van toegevoegde waarde zijn. Vroeger werden gasten overladen met luxe: veel handdoeken, bonbonnetjes, een wijnfles en een volle fruitmand. Daar geloof ik niet meer in. Het moet natuurlijk niet kaal zijn, maar wel anders. We zoeken een alternatief voor het plastic flesje water dat in de minibar staat. Buitenlandse gasten durven geen kraanwater te drinken, terwijl we het beste drinkwater van de wereld hebben. We denken aan een mooie drinkfles van suikerriet met statiegeld. Dat kan een charmante oplossing zijn.”

Als u toch bezig bent: hoe zit het met de verduurzaming van de monumentale gebouwen?

„Het Sint Gerlach Paviljoen werkt met aardwarmte op basis van 36 bronnen in de grond. De cv-ketel is kleiner dan bij u thuis. Dat is geweldig. Maar er passen natuurlijk geen zonnepanelen op onze panden. Isolatie is ook moeilijk. In de kozijnen van Château Neercanne mogen we geen isolatieglas zetten, wel voorzetramen, maar dat is esthetisch niet de beste oplossing. Wat dat betreft zou de overheid ons wel meer vrijheid mogen geven.”

Aanstaande zaterdag gaan duizenden vrijwilligers de troep langs de Limburgse rivieren opruimen. U bent een van de kartrekkers. Hoe raakte u daarbij betrokken?

,,Ik zag bij DSM een tafel staan die van gerecyclede petflessen is gemaakt. Wauw, wat een gaaf ding, dacht ik. Dat zou iets voor het Kruisherenhotel kunnen zijn. Zo kwam ik in contact met Huub Waterval, de initiatiefnemer van de Maas­Cleanup. Daar willen we graag aan meedoen. De Maas is een icoon, onbeschrijflijk belangrijk voor de flora, de fauna en uitstraling van onze provincie. We moeten samen die levensader en de zijriviertjes in goede conditie houden. Denk aan de Geul die langs Château Sint Gerlach stroomt en de Jeker bij Château Neercanne.
Samenvatting4:
Voor onze medewerkers is een opruimactie georganiseerd in Houthem. Daarbij nodigen we ook onze gasten uit. We starten net na de check-out. Dus voordat ze naar huis gaan, kunnen onze gasten nog even hun steentje bijdragen.”
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Artikel
Van Melick Groep breidt fors uit
Datering:
2020
Titel:
Van Melick Groep breidt fors uit
Foto's door:
Van Melick
Titel tijdschrift:
www.sittard-geleen.nieuws.nl
Afleveringsnummer:
www.sittard-geleen.nieuws.nl, 18/2/2020
Samenvatting:
Foto: V.l.n.r. Marco Geurten, Jorrit van Melick en Martin Hendricks

Van Melick Groep breidt haar activiteiten fors uit. Het gaat om de overname van Kasteel de Hoogenweerth, de Hoogenweerth Suites, de exclusieve culinaire invulling van La Caverne Geulhem en de start van een nieuw en exclusief partnerschap met Black Label Hotels met locaties in Valkenburg en Sittard.

De nieuwe ontwikkelingen zijn een aanvulling op de al bestaande eigen locaties (Kasteel Hoensbroek, Rodahal Kerkrade en Schouwburg De Domijnen in Sittard) en de event-verzorging op overige locaties. Van Melick laat met deze stappen een gezonde ambitie zien en geloof in eigen kunnen. Er wordt een aanzienlijke omzetstijging verwacht.

Van Melick heeft al vier generaties ervaring in eten en events en behoort al jaren tot de top van cateraars in het land. Daarnaast is het bedrijf ook thuis in creatieve concepten en events. Directeur Jorrit van Melick: “De strategie van Van Melick is om door middel van autonome groei en overnames de beste partner voor events en catering in de Euregio te worden, waarbij we onze klanten totaal ontzorgen. Dit is daarin een grote stap en we zijn er heel blij mee.”

Samenvatting2:
De Hoogenweerth
Met de overname van Kasteel de Hoogenweerth en de Hoogenweerth Suites heeft Van Melick een mooie kans om zichzelf op de kaart te zetten in de culinaire provinciehoofdstad Maastricht. Kasteel de Hoogenweerth is al meerder jaren uitgeroepen tot beste trouwlocatie van Limburg en met de ervaring en het netwerk in catering denkt Van Melick die positie verder te kunnen verstevigen. Het kasteel is daarnaast een exclusieve locatie voor bedrijfsfeesten, conferenties en andere evenementen. Het fraaie kasteel ligt op een park van 4,5 hectare aan de Maas, met een bijzonder terras aan het water, waarmee het zowel binnen als buiten sfeer, ruimte en een unieke schoonheid biedt. De plek is bovendien goed bereikbaar en maakt het mogelijk in een oase van rust te verblijven op een steenworp afstand van Maastricht-centrum.

Kasteel de Hoogenweerth – in 2020 voor het derde achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot ‘Beste trouwlocatie van Limburg’ – past helaas niet langer in de strategie van Black Label Hotels, vertelt directeur Martin Hendricks. “Onze twee grootste hotels – Hotel Merici aan de Oude Markt in Sittard en het DoubleTree bij Hilton Sittard dat rond de jaarwisseling de deuren opent – omvatten straks elk negentig kamers. Black Label Hotel Valkenburg telt er vijfenzestig. Wat dus van een geheel andere orde is dan Kasteel de Hoogenweerth, dat slechts 12 suites heeft en voor het overgrote deel draait op het organiseren van evenementen. Wij vonden het een goed moment om het stokje per 1 maart over te dragen aan de specialisten van Van Melick.”

Kasteel de Hoogenweerth is dan de eerste eigen locatie van Van Melick in Maastricht. Voor het familiebedrijf betekent de nieuwe stap een aanzienlijke versterking in de Limburgse hoofdstad naast de partnership met het MECC. Black Label Hotels blijft Van Melick overigens technische en logistieke ondersteuning bieden als het gaat reserveringen en backoffice van de suites.

Samenvatting3:
La Caverne Geulhem is een unieke mergelgroeve die sfeervol is ingericht en geschikt is voor evenementen. De ruimtes onder de grond hebben vloerverwarming en zijn recent gerestaureerd. Het ideale decor voor feesten en events.

Exclusief partner Black Label Hotels
Het exclusieve partnerschap met Black Label Hotels houdt in dat Van Melick de complete verzorging van events in hun hotels voor zijn rekening neemt. Deze hotels bevinden zich in Valkenburg, Sittard en Berg en Terblijt op prachtige locaties waar verblijf en evenement uitstekend kunnen worden gecombineerd. Martin Hendricks van Black Label Hotels: “Wij zochten een professionele partner voor onze event-catering, zodat wij ons kunnen richten op onze hotels. Van Melick is in de euregio de meest professionele partij in catering en daarmee de ideale partner om onze locaties, die groeien in aantal en in kwaliteit, te voorzien van catering op het hoogste niveau.”

Jorrit van Melick zegt hierover: “Deze samenwerking gaat voor beide bedrijven kansen opleveren om ons verder te verbeteren in het verzorgen van evenementen op unieke locaties en top catering te leveren. We gaan onze klanten in Maastricht en het Heuvelland zowel direct vanuit onze moderne keukens in Kerkrade bedienen, als ook vanuit de eigen locaties Hoogenweerth en La Caverne Geulhem.”

Twee jonge ondernemers kruisen elkaars pad op een gunstig moment en kiezen ervoor om waar mogelijk elkaar te versterken. Black Label Hotels, onder meer eigenaar van het volop in ontwikkeling zijnde DoubleTree by Hilton Sittard (het eerste Hilton-hotel in Limburg), richt zich met louter vier- en vijfsterrenhotels op de bovenkant van de hotelmarkt. Van Melick Groep gaat verder met waar ze groot mee is geworden, om nu nog verder te groeien. Jorrit van Melick: “We verzorgen alles, van uitnodiging, entertainment en uiteraard de op maat verzorgde culinaire invulling van je evenement. Onze opdrachtgevers hoeven alleen maar zelf mee te genieten met hun gasten.”