Uw zoekacties: Artikelen
beacon
11  artikelen
sorteren op:
 
 
 
 
Artikel
Solisten op concours in Houthem
Datering:
2016
Titel:
Solisten op concours in Houthem
Titel tijdschrift:
Markant Valkenburg
Afleveringsnummer:
Markant, 8 (2016) nr. 68 (januari), p. 16 en
Parochieblad voor Broekhem en Houthem, 24 (2016) nr. 1 (9 januari), p. 4
Samenvatting:
Het muziekkorps van de Houthemse Schutterij St. Martinus organiseert op zondag 31 januari een groot muziekconcours voor solisten en ensembles van drumbandmuzikanten en blazers in het Adelante College.

Muzikale schuttersjeugd
De schutterij is al jarenlang actief in de muziekbond en sleepte al menige prijs in de wacht op concoursen en zelfs Limburgse en Nederlandse titels voor solisten, ensembles en ook het klaroenkorps. Na een lastige periode met een dalend aantal muzikanten zijn we nu met maar liefst acht optredens van jeugdige tamboers actief. Een teken aan de wand dat we met nieuwe jeugd verder bouwen aan de aloude ruim vier eeuwen oude schutterij, opgericht in 1599 vol tradities maar met een jong elan. Het muziekkorps is de kweekvijver voor de toekomstige schutterij. Het spelen op het podium tijdens een solistenconcours hoort als vast element in onze muziekopleiding. Podiumvrees overwinnen is belangrijk en komt de muzikanten later zeker ook van pas buiten de vereniging in andere hobby's of zelfs hun werk.

Muziek Maakt Slim!
Na carnaval begint het muziekkorps van de schutterij weer met nieuwe leerlingen voor zowel slagwerk als ook trompet. Laat ook uw zoon of dochter aansluiten bij de enthousiaste andere jeugdige muzikanten en geef ze een muzikale opleiding van gediplomeerde docenten mee in hun toekomst. Muziek maakt slim en geeft enorm veel discipline en gezelligheid met leeftijdgenoten binnen een vereniging. Kom eens kijken tijdens het solistenconcours op 31 januari of op de lesmiddag op donderdag vanaf 15.30 uur in de Holle Eik of de jeugdrepetitie op maandagavond vanaf 19.15 uur (achteringang Holle Eik).
Samenvatting2:
Het solistenconcours
Dit concours van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen, district Heerlen is de kwalificatie voor deelname aan het Limburgs kampioenschap en later ook het Landskampioenschap. Het programma begint om 11.00 uur met de Houthemse solisten en rond 15.30 uur wordt de prijsuitreiking verwacht. De daglocatie is het Adelante College op het terrein van het voormalige Franciscusoord, Onderstestraat 29 in Houthem - St.Gerlach.
Het volledige programma en meer over de jeugdopleiding staat op de website www.SchutterijHouthem.nl
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Artikel
Nieuwe toekomst voor Prinses Juliana : HORECA Fréderique Stevens zet familietraditie voort: ‘Juliana Institute’ weer opleidingsinstituut voor kooktalenten
Datering:
2014
Titel:
Nieuwe toekomst voor Prinses Juliana : HORECA Fréderique Stevens zet familietraditie voort: ‘Juliana Institute’ weer opleidingsinstituut voor kooktalenten
Auteur:
Ray Simoen
Foto's door:
Diana Scheilen
Titel tijdschrift:
Dagblad De Limburger
Afleveringsnummer:
Dagblad De Limburger, 14/10/2014
Samenvatting:
Foto: Oud-koks Juliana in de keuken aan het werk. Van links naar rechts: Margo Reuten, Gerard Wollerich, Hans Snijders, Toine Hermsen en Koos van Noort. Negentig jaar lang werden in hotel restaurant Prinses Juliana in Valkenburg vele culinaire talenten geschoold voor de top. Fréderique Stevens wil met haar ‘Juliana Institute’ deze familietraditie voortzetten. "Van der Valk leerde de Nederlanders buiten de deur eten. Prinses Juliana leerde ze op niveau eten. Dat is het verhaal van de Nederlandse gastronomie vanaf 1950.” Dat zei de in 2011 overleden topkok Cas Spijkers, toen hij in 2004 samen met de crème de la crème van de Nederlandse koks het 90-jarig jubileum van hotel restaurant Prinses Juliana bijwoonde. "Iedereen die in het gastronomische metier iets wilde bereiken, moest in Juliana hebben gewerkt”, zei Spijkers. Ook Pierre Wind - nu bekend als culinaire windhoos en twee generaties jonger dan Spijkers, de ‘godfather’ van de tv-koks - werd in de keuken van de familie Stevens opgeleid. „Ik was een ambitieus ventje met de top in mijn kop. Dus naar Valkenburg, want daar gebeurde het op culinair gebied in Nederland.” Dat was tien jaar geleden. Sindsdien is er veel veranderd. Paul Stevens, de toenmalige eigenaar van het culinaire ‘monument’ en opleidingsinstituut van toptalenten als Spijkers, Wind, Hubert Lindelauf, Toine Hermsen, Margo Reuten, Petro Kools, Nico Boreas en Huub Biro deed in 2006 afstand van Juliana. Daarmee kwam een einde aan een familietraditie, die in 1904 was begonnen (zie kader). Nadat Juliana vanaf 2006 twee keer met weinig succes van naam (J en High Soup) en formule (semi-klassiek en soeprestaurant) was veranderd, besloot Stevens’ dochter Fréderique met haar partner Philip de reputatie van Juliana als opleidingsinstituut te laten herleven.
Samenvatting2:
Met hun Juliana Institute (JI) probeert deze vierde generatie Stevens dat. JI wil geen toprestaurant worden maar een particulier topopleidingsinstituut voor de horeca, geeft het duo aan. JI moet het gat opvullen dat gaapt tussen de horecaopleidingen van de roc’s en de beroepspraktijk. Fréderique Stevens werkte de afgelopen vijf jaar als projectleider van het Horecavakpunt, dat het horecaonderwijs beter probeert aan te laten sluiten op de praktijk. Na vijf jaar wilde ze haar eigen invulling geven aan dit doel. „Bedrijven klagen dat veel leerlingen die van de roc’s komen te weinig vakkennis hebben. Zelf een saus maken kunnen velen niet meer. Ze missen de basistechnieken. Ook is er te veel verschil tussen de leerlingen die met nivo 2 de Limburgse roc’s verlaten.” Bij veel horecabedrijven is er door de crisis geen tijd en personeel meer om leerlingen goed te begeleiden bij hun stages. „Ook is de kwaliteit van de koks die moeten opleiden niet altijd aan de maat.” In navolging van de Cas Spijkers Academies in Breda, Boxmeer en Twente begint Fréderique Stevens ook een particuliere horecaopleiding. „Maar onze opleidingstrajecten zijn korter en intensiever. Wij bieden een zes weken durende opleiding. Van maandag tot vrijdag verblijven de deelnemers intern bij Juliana.” Daarvoor is het oude Juliana fors verbouwd. Er is een compleet nieuwe keuken gekomen, het restaurant is een multifunctionele ruimte geworden met een strakke, frisse uitstraling en het oude hotelgedeelte is aan de eisen van de tijd aangepast. „De typische ossenbloedkleur hebben we gehandhaafd, we hebben hem wel een opknapbeurt gekregen.” JI mikt op roc-leerlingen nivo 2 en horecapersoneel met een tot twee jaar werkervaring. Gedurende zes weken krijgen ze masterclasses in verschillende disciplines. Kosten: 5000 euro. „We willen begin januari 2015 starten. We hebben al veel bekende koks en gastheren bereid gevonden hier les te komen geven: Toine Hermsen, Petro Kools, Francois Geurds, Koos van Noort.
Samenvatting3:
En Hans van Wolde, als zijn agenda dat toelaat.” Daarnaast begint JI vanaf 28 oktober met masterclasses voor semiprofessionele koks die in deeltijd hun kennis willen bijscholen. "Ik hoop dat onze deelnemers na afloop van hun scholing Pierre Wind zullen nazeggen dat ze het voor geen goud hadden willen missen.” "Zelf saus maken kunnen leerlingen niet meer. Ze missen de basistechniek." / Fréderique Stevens
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Artikel
Oude grandeur in ere herstellen
Datering:
2014
Titel:
Oude grandeur in ere herstellen
Auteur:
Denise Linden
Foto's door:
Gert Lammer
Titel tijdschrift:
Markant
Afleveringsnummer:
Markant, 6 (2014) nr. 48 (maart), p. 29
Samenvatting:
Foto's:
• Het oude Juliana voor de aanbouw van de rechterkant van het pand in het begin van de jaren 50.
• Philip van Uden, Frédérique van Uden-Stevens en Hans van Wolde (inspirator van Juliana Institute). • Voorzijde Juliana in 2004.

Pension Prinses Juliana opende haar deuren in 1914. Het werd een unieke, bekroonde horecagelegenheid die generatie op generatie werd overgedragen. De laatste 30 jaar van Juliana's rijke gastronomische historie stond Paul Stevens garant voor een ongekende horecabelevenis in zijn met een en twee Michelinsterren bekroonde restaurant. Paul verliet Juliana in 2006, waarna het onder nieuw beheer kwam te vallen. Na achtjaar is het de beurt aan dochter Frédérique van Uden-Stevens om het voor haar zo dierbare Juliana opnieuw tot leven te wekken. Iets wat ze op geheel eigen, unieke wijze gaat doen. In maart 2014 start zij met Juliana 1 nstitute, een aanbieder van intensieve en hoogwaardige opleidingen gericht op hospitality en kooktechniek. Juliana Institute Frédérique vertelt over haar passie voor dit enorme project. "De huidige markt wordt sterk bepaald door een steeds kritischere gast. Goede, vakbekwame en gastvrije medewerkers worden echter schaarser en het horecavak wordt onterecht ondergewaardeerd. Dat moet wat mij betreft helemaal anders. Het is een prachtig vak. Onze branche heeft de tools in handen om gasten een topbeleving te bieden, om mensen te laten genieten. Dat is toch fantastisch!" Het Juliana instituut springt in op het dalende competentieniveau van medewerkers in de food en hospitality branche. Frédérique zet zich in om vakbekwaamheid, vakkennis, innovatie en passie terug te brengen in de horeca en hospitality. "Ik wil op een enthousiaste manier en in een inspirerende omgeving vakmensen opleiden die ons prachtige vak gaan verbeteren en promoten.
Samenvatting2:
Juliana Institute is bedoeld voor mensen die een echte praktijkopleiding zoeken en hun kennis willen verdiepen om direct een waardige speler op de arbeidsmarkt te zijn. Gepassioneerde vakmensen die zichzelf verder willen ontwikkelen." 'Ons Juliana' Frédérique had haar idee al voordat de familie Stevens hotel Juliana verliet. Het is een droom die al lang leeft. Pa vond het destijds een mooi plan, maar we waren er nog niet klaar voor. Het afscheid van Juliana was dan ook heel emotioneel. Het was voor mij altijd al duidelijk dat er maar één pand was waarbinnen ik mijn concept wilde uitwerken. En dat was dit pand. Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat ik hier terug zou komen. Toen de kans zich toch voordeed heb ik geen moment getwijfeld." Het voelt voor Frédérique als thuiskomen: Tijdens de sloop van de muur naar de keuken kwamen we zelfs mijn knikkers tegen (foto)! Die had ik als 8-jarige in een gaatje in de muur gestopt. Op zo'n moment weet ik zeker dat ik op de juiste plek ben. Het heeft zo moeten zijn." Trots Juliana hoort bij Valkenburg, aldus Frédérique. "In april staat het pand er al 100 jaar. Ik zou niets liever willen dan dat Juliana weer van Valkenburg wordt. De kwaliteit van het verleden, maar dan toegankelijk voor iedereen. Op woensdag, donderdag en vrijdag zijn we dan ook als volledig horecabedrijf geopend en kunnen onze studenten laten zien wat ze in huis hebben. Gasten kunnen om 18.00 u aanschuiven en krijgen voor een vaste all-in prijs gerechten voorgeschoteld, die aansluiten op het onderwerp waar de studenten die week mee bezig zijn. Op vrijdagen gaan we bijzondere thema-avonden organiseren. Lekker afwisselend dus!" Frédérique wil Valkenburg verder op de kaart helpen zetten. Onze Geulstad staat bekend om haar gastvrijheid, dat maakt ons bijzonder.
Samenvatting3:
Ik hoop dat Juliana een meerwaarde kan creëren voor de stad en haar ondernemers. We kunnen elkaar wederzijds versterken, zodat we toeristen en gasten de bijzondere beleving van Valkenburg voor de volle 100% kunnen meegeven. Dit creëert hopelijk ook nieuwe werkgelegenheid. Valkenburg heeft immers al vele topnamen in de gastronomie voortgebracht. Meerdere bekende chef-koks hebben aan de kachel' in Juliana het fundament gelegd voor hun carrière. Daar mogen we hartstikke trots op zijn!"
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Artikel
Uitbreiding dialyse-unit in voormalig hotel Juliana
Datering:
2014
Titel:
Uitbreiding dialyse-unit in voormalig hotel Juliana
Auteur:
Jurgen Simon
Titel tijdschrift:
De Trompetter/Heuvelland Aktueel
Afleveringsnummer:
De Trompetter/Heuvelland Aktueel, 12/1/2014
Samenvatting:
De dialyse-unit van het Maastricht UMC+ in het Valkenburgse hotel Juliana wordt momenteel grondig verbouwd en uitgebreid van zes naar tien behandelplaatsen.

In verband met de verbouwing zijn de huidige behandelplaatsen in Valkenburg niet beschikbaar en tijdelijk ondergebracht in het dialysecentrum in het Maastricht UMC+. Naar verwachting wordt de vernieuwde dialyse-unit in het hotel medio april 2014 heropend.
De behandellocaties buiten het Maastrichtse dialysecentrum, waarvan hotel Juliana er één is, zijn in het leven geroepen om patiënten dichter bij huis een minder klinische behandelomgeving te bieden. In Valkenburg werd in 2008 begonnen. Inmiddels is dit zeer succesvol gebleken."Het wordt zeer gewaardeerd door patiënten om op een dergelijke "buiten"locatie dialysebehandeling te krijgen:' zegt Bas Janssen, unitleider van de dialyseafdeling. Om aan de toenemende vraag tegemoet te komen, wordt het aantal behandelplaatsen uitgebreid. Ter voorkoming van overlast voor huidige patiënten, worden ze tijdelijk behandeld in het dialysecentrum in het Maastricht UMC+. Als de verbouwing en het testen van alle voorzieningen medio april klaar is, gaan zij weer terug naar de opnieuw ingerichte behandelplaats in Valkenburg. Ook de poliklinische consulten worden daar dan weer hervat.
In het andere deel van Hotel Juliana wordt momenteel een opleidingsinstituut voor de horeca gevestigd. Hier zal onder andere Beluga-chef Hans van Wolde masterclasses gaan verzorgen.
Geografische namen: