Artikelen ( Heemkundevereniging Houthem-St.Gerlach )

beacon
609  artikelen
sorteren op:
 
 
 
 
Artikel
CASA BLANCA : Familievilla nu onderdeel van hotelketen
Datering:
2020
Titel:
CASA BLANCA : Familievilla nu onderdeel van hotelketen
Auteur:
René Willems
Foto's door:
Rob Oostwegel
Titel tijdschrift:
De Limburger
Afleveringsnummer:
De Limburger, 22/1/2020
Samenvatting:
Hotelketen Oostwegel gaat de eigen villa van de familie in Houthem verhuren aan gasten. Onder de titel Villas & Residences voegt Camille Oostwegel jr. daarmee een nieuw concept toe aan het gamma luxueuze verblijfsaccommodaties in Zuid-Limburg.

Vier generaties Hardy en Oostwegel hebben er gewoond. Camille Oostwegel jr. is geboren in de Vroedvrouwenschool in Heerlen, maar net als zijn vader – Camille Oostwegel sr. – opgegroeid in Casa Blanca. „Ondanks het feit dat het van buiten heel groot lijkt, is het huis van binnen knus en gezellig”, zegt hij. „Ik ben op mijn 19de naar Maastricht getrokken, maar denk nog altijd met veel plezier terug aan mijn jeugd in Houthem.”

Vader en moeder Oostwegel zijn een paar maanden geleden eveneens verkast naar Maastricht. Daarmee kwam hun oude woonhuis leeg te staan. Tijd voor een nieuwe bestemming, dus. Oostwegel jr., die zijn vader onlangs is opgevolgd als hoofd van het familiebedrijf, bedacht een nieuw concept: „We gaan het huis verhuren aan gasten.”

Frits Peutz

Villa Casa Blanca ligt midden in Houthem, aan de doorgaande weg van Valkenburg naar Meerssen. Het witte huis werd in 1929 in kubistische stijl gebouwd naar een ontwerp van Frits Peutz, de architect die later ook het Glaspaleis en het stadhuis in Heerlen, de kerk van Berg en Terblijt en de Jan van Eyckacademie in Maastricht zou tekenen. In 1932 werd het in dezelfde stijl uitgebreid.

Casa Blanca is inmiddels geclassificeerd als Rijksmonument. Het gebouw is bijzonder door zijn ‘esthetische kwaliteiten’, aldus de omschrijving in het Monumentenregister. Met zijn ‘functionalistisch ontwerp’ – strak en zakelijk – was het een opvallend pand, zeker voor die tijd. Daarmee markeert het een keerpunt in de geschiedenis van de architectuur in Nederland, oordeelt Monumentenzorg.
Samenvatting2:
Patissier

Opdrachtgever voor de bouw van Casa Blanca was de grootvader van Camille Oostwegel sr., de succesvolle Maastrichtse patissier Pierre Hardy. „Ik had hem wel willen vragen waarom hij naar Houthem verhuisde en daar zo’n modern huis liet bouwen”, schreef Oostwegel sr. in zijn biografie Alles moet bevochten worden. De ene helft van het dubbele pand was jarenlang in gebruik als woonhuis voor de familie, in de andere helft vestigde Oostwegel sr. later het hoofdkantoor van zijn groeiende onderneming. Hardy’s foto hangt daar nog altijd op kantoor, als eerbetoon aan bompa, zoals ze hem noemden. „Op die manier is hij nog altijd bij ons”, zegt Oostwegel jr.

Met het verhuren van Casa Blanca mikt Oostwegel op een nieuwe doelgroep. Gasten die de voorkeur geven aan een intieme omgeving waar ze zich kunnen terugtrekken met familie of vrienden. Voorlopig verhuurt Oost­wegel alleen Casa Blanca aan gasten. Maar hij sluit niet uit dat zijn bedrijf ook gaat bemiddelen voor eigenaren van andere markante panden in Valkenburg en omgeving.
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Artikel
Weekendje weg? Hotelier Camille Oostwegel verhuurt zijn huis
Datering:
2020
Titel:
Weekendje weg? Hotelier Camille Oostwegel verhuurt zijn huis
Auteur:
Peter Eberson
Titel tijdschrift:
www.wijlimburg.nl
Afleveringsnummer:
www.wijlimburg.nl, 20/1/2010
Samenvatting:
Wie wil ervaren hoe vier generaties Oostwegel hebben gewoond in Houthem Sint Gerlach kan vanaf nu het familiehuis huren.

De Valkenburgse hotelier is gestart met de verhuur van Villa Casa Blanca in Houthem. Het uit 1929 daterende Rijksmonument dat door architect Peutz werd ontworpen in opdracht van Oostwegels grootvader Pierre Hardy, is vier generaties lang bewoond geweest door de familie. Met het vertrek van Camille Oostwegel sr. naar Maastricht is de woning vrijgekomen.

Nieuw bedrijf
De ondernemer heeft Villas & Residences, curated by Oostwegel Collection, opgericht. Het nieuwe bedrijf richt zich op de verhuur van luxe, goed uitgeruste woningen. De eerste woning die in de verhuur gaat is het familiehuis. Camille Oostwegel: “Met dit concept kunnen we een speficieke doelgroep bereiken, namelijk gasten die waarde hechten aan een intieme omgeving voor een familie-samenzijn, een zakelijke reiziger of voor bedrijven.”

Het huis heeft onder meer een zwembad en sauna. Er zijn vijf slaapkamers en het huis is geschikt voor negen personen. De prijs per nacht ligt rond de 500 euro, afhankelijk van de periode en het aantal personen.
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Artikel
Camille jr. hotelbaas : Wisseling van de wacht bij luxe Oostwegel Collection in Zuid-Limburg
Datering:
2020
Titel:
Camille jr. hotelbaas : Wisseling van de wacht bij luxe Oostwegel Collection in Zuid-Limburg
Auteur:
Willem Kool
Foto's door:
Marcel van Hoorn
Titel tijdschrift:
De Telegraaf
Afleveringsnummer:
De Telegraaf, 6/1/2020
Samenvatting:
Met foto van Camille Oostwegel sr. met zijn zoon Camille jr. en diens vrouw Meredith.

Het nieuwe jaar betekende voor Camille Oostwegel jr. dat hij vanaf 1 januari de baas is van de Oostwegel Collection, een groep luxe hotels en restaurants in Zuid-Limburg.

(Rest van de tekst niet overgenomen)
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Artikel
Kasteelheren van het zuiden
Datering:
2020
Titel:
Kasteelheren van het zuiden
Auteur:
Willem Pekelder
Titel tijdschrift:
HP/De Tijd
Afleveringsnummer:
HP/De Tijd, 2020/2021, (dec./jan.), p. 98/106
Samenvatting:
Met een beetje fantasie lijkt Zuid-Limburg 's winters op een levende kerstkaart: sneeuw op de heuvels, kerststallen langs d4reg, klokgebeier in het dal Hoe is het deze 'corona-Kerstmis' in het zuiden? Op bezoek bij André Rieu en de hoteliers Oostwegel. 'De crisis stimuleert het familiegevoel.'

Op p. 103/104 artikel over Oostwegel [tekst hieronder]; op p. 105/106 Kerstmenu à la Oostwegel [niet opgenomen].

Op weg naar de horecafamilie Oostwegel in het schilderachtige Houthem-St. Gerlach maak ik me een voorstelling van hoe feeëriek het Zuid-Limburgse landschap er tijdens een winterse kerstavond uit zou kunnen zien: besneeuwde heuveltoppen, verlichte kapellen langs de paden, klokgelui uit verre dalen. Een levende kerstkaart? "Zeker," beaamt Camille Oostwegel sr. (70) meteen. "Denk ook aan de prachtige kerstversieringen overal in Zuid-Limburg. De Sint-Gerlachuskerk alhier is een echte kerstkerk: Oostenrijkse bouw, uientoren, fresco's uit de achttiende eeuw. Een mooiere kerstkerk kun je je niet indenken."

In 1980 begon hij zijn fameuze horeca-imperium met Kasteel Erenstein in Kerkrade - in 2010 verkocht aan de Fletcher Hotel Group -' later uitgebreid met Château Neercanne en het Kruisherenhotel, beide in Maastricht, hotel Winselerhof in Landgraaf en Château St. Gerlach in Valkenburg. Allemaal gerestaureerde Rijksmonumenten. Oostwegel Collection, zoals de naam van de firma sinds 2016 luidt, koestert het cultureel erfgoed. Er werken 380 mensen.

Op i januari nam Oostwegels zoon (34), eveneens Camille geheten, het jubilerende familiebedrijf, waarin hij sinds 2015 werkte, over als directeur. Kwam hij in een gespreid bedje terecht? "Mijn vader heeft mij een heel degelijk bedrijf nagelaten, maar er zijn natuurlijk altijd zaken die kunnen verbeteren.
Samenvatting2:
Ik ben begonnen het bedrijf efficiënter in te richten, zodat de medewerkers meer tijd hebben voor de gasten en ook voor elkaar als collega's. Dat hopen we te bereiken door investeringen in de IT, waardoor de administratieve druk vermindert. Ook wil ik meer samenwerking tussen de vier bedrijven. Als het in het ene hotel wat rustiger is, kunnen medewerkers inspringen in het andere hotel, waar bijvoorbeeld een partij is. Dan hoef je geen uitzendkrachten in te huren. Maar uitgebreide feesten zijn er nu natuurlijk niet met corona. De crisis stimuleert wel het familiegevoel onder de medewerkers, dat is belangrijk.

Inlevingsvermogen is, naast onder meer fatsoen en uitstraling, een belangrijke kernwaarde van ons bedrijf. "De kerst zal door het virus anders worden dan anders. "Grote gezelschappen zijn helaas niet mogelijk," zegt de nieuwe directeur. "Maar we zullen er, binnen de beperkingen, toch iets feestelijks van maken. Met een mooie aankleding en sfeerverlichting kom je al een heel eind."
Zijn vader herinnert zich de grote diners dansants met Kerstmis en oud en nieuw, waarmee hij veertig jaar geleden begon, later uitgebreid met reveillons op 31 december. "Die reveillons waren helemaal nieuw in Nederland. Een groot orkest, gasten in gala, en om twaalf uur champagne met een feesthoedje en een toeter, net als in Frankrijk. Zo'n feestje kon doorgaan tot vier, vijf uur 's morgens. Een grandioze omzet. En mijn vrouw en ik waren altijd van de partij."

Maar dit jaar dus niet. Er is nu, volgens Oostwegel sr., veel waardering voor het kleinere. "In coronatijd hebben mensen meer oog voor het eenvoudige: een mooie boom, een kerststal. Maar ook de schoonheid van het landschap alhier. We hebben gasten die vroeger een weekend kwamen, maar nu tien dagen achtereen. Een heel bekende Nederlander, van wie ik de naam uiteraard niet noem, heeft zijn vakantiehuis in Italië verkocht. Die komt voortaan naar Zuid-Limburg."
Samenvatting3:
Zijn zoon: "Er liggen hier zulke mooie verhalen over onze eeuwenoude gebouwen, en de regio en haar geschiedenis. We willen onze gasten graag onderdeel laten zijn van dat verhaal. Mijn vader is wat dat betreft een wandelende encyclopedie." Oostwegel sr.: "Op eerste en tweede kerstdag geef ik traditiegetrouw altijd rondleidingen over het landgoed St. Gerlach, en vertel dan iets over de heilige waarnaar het vernoemd is en over de historie."
Zoonlief werd zo'n beetje in Kasteel Erenstein geboren, het hotel-restaurant van zijn ouders. "Als kind zag ik alles wat daar gebeurde: auto's, gasten, feesten. in schoolvakanties ging ik vaak met mijn vader mee. Kopietjes maken, de keuken in en iedereen voor de voeten lopen, ik ben heel natuurlijk het bedrijf in gerold. Er is geen enkele dwang geweest."

Toen Camille twee weken oud was, werd Château Neercanne verblijd met een Michelinster. "We hebben dat 's avonds uitbundig gevierd met de raad van commissarissen," herinnert zijn vader zich. "Camille heeft dat 'meegemaakt' vanuit zijn wieg aan tafel." In 2018, na 33 jaar, ging de hoge onderscheiding verloren. "Tja," reageert de jonge hotelier, "de wegen van Michelin zijn ondoorgrondelijk, wat tegelijk ook wel weer de charme is van het instituut. We werken er hard aan om weer aan de gastronomische top te komen."
Daarbij spelen onder meer eigen producten een rol. Uit de eigen fruitgaard 'Le Verger de Camille' komen honing, jams en geleien. Verder zijn er vier privé-wijngaarden, waar mousserende witte wijn, brut rosé, johanniter, müller-thurgau, monarch en sauvignon gris worden verbouwd. "En we hebben een grote moestuin, waar mijn vader nu oppervrijwilliger is." "jazeker," reageert deze, "zaaien, spitten, schoffelen, oogsten."
Samenvatting4:
Corona, hoe dramatisch ook, biedt tevens nieuwe kansen, denkt de 34-jarige hotelier. "Ons restaurant Château Neercanne moest dicht op last van de overheid. Vervolgens hebben wij een pop-up restaurant geheel in de stijl van Neercanne geopend in ons Château St. Gerlach, dat niet dicht hoefde omdat het tevens een hotel is.

In anderhalve dag was het geregeld. Dat vind ik fantastisch. De medewerkers van Neercanne kunnen op deze manier aan de slag blijven, en de hotelgast heeft er een extra restaurant bij. Bij het Kruisherenhotel in Maastricht hebben we iets dergelijks gedaan: op de binnenplaats zijn glazen veldkassen geplaatst, waar gasten drie avonden per week onder de sterrenhemel kunnen eten. Een extra dinermogelijkheid, en romantisch bovendien, zeker met Kerstmis. Corona stimuleert, ondanks alle narigheid, niet alleen het familiegevoel onder de medewerkers, maar ook onze innovatiekracht en flexibiliteit. Dat pad willen we ook nadat het virus is uitgewoed blijven bewandelen."

De nieuwe directeur wilde van 2020 het beste jaar ooit maken, maar Limburgs grootste hotelonderneming moet rekenen met een flink omzetverlies, wellicht veertig procent minder dan vorig jaar, toen er 28 miljoen euro in het laatje kwam. "Maar ons bedrijf komt dit jaar niet in gevaar, en in 2021 ook niet. We hebben gelukkig een goede partner aan de bank. We komen hier doorheen. Ik denk dertig jaar vooruit en wil een goede rentmeester zijn van mijn vader."

Het rentmeesterschap geldt ook het kantoor waarin we zitten: Villa Casa Blanca, een kubistische schepping uit 1929 van architect Frits Peutz, en deels ooit woonstee van de familie Oostwegel. "ik ben hiernaast opgegroeid," vertelt Oostwegel sr. "Mijn vader was tandarts, maar ook een uitgesproken gourmand. Op kerstavond bereidde hij altijd een rijk diner, vergezeld van mooie Bourgognes. En Champagne natuurlijk.
Samenvatting5:
Met de stoomtrein kwamen de kreeften en oesters uit Yerseke aan, wat een feest! Van tevoren belde de stationschef: we hebben levende have voor u. Als kinderen haalden we de dozen op en maakten thuis de oesters schoon. Op de ochtend van de 24ste december begon mijn vader al met saucijzenbroodjes. Dat had hij weer geleerd van zijn schoonvader, die patissier was in Maastricht. Eerst kalfsvlees braden en dat dan omwikkelen met demi-feuilletée-deeg. Een heel knapperig, maar ook moeilijk soort deeg, dat uit wel twintig, dertig laagjes bestond. Wanneer mijn moeder met de kinderen uit de nachtmis kwam, was alles klaar."
Lachend: "We aten minstens tot Driekoningen saucijzenboordjes. De rest ging naar de patiënten van mijn vader. Ach, mijn vaders saucijzenbroodjes, dat was het allerbeste wat er was."
Geografische namen: