Uw zoekacties: Artikelen
beacon
10  artikelen
sorteren op:
 
 
 
 
Artikel
Van Wiskie naar Whisky : HULSBERG/HOUTHEM Thijs Has wil eerste Zuid-Limburgse single malt whisky maken
Datering:
2015
Titel:
Van Wiskie naar Whisky : HULSBERG/HOUTHEM Thijs Has wil eerste Zuid-Limburgse single malt whisky maken
Auteur:
Rob Dijksman
Foto's door:
Rob Dijksman
Titel tijdschrift:
1Valkenburg
Afleveringsnummer:
1Valkenburg, 21/10/2105
Samenvatting:
Thijs Has met de ketel waaruit de Zuid-Limburgse single malt moet komen.
Als de plannen van Thijs Has uitkomen, wordt Hulsberg het eerste whiskydorp van Zuid-Limburg. Eerst nog wat eikenhouten vaatjes op de kop tikken. Daarna kan hij over een paar jaar zijn eerste Limburgse single malt whisky schenken.

'Een mooie naam als ik naar Japan ga exporteren', zegt Thijs Has lachend. Hij heeft net gehoord dat de Keltische naam voor Hulsberg Bheinn Cuileann is. In een plastic container druppelt een helder distillaat, ethanol. Een vriendelijker naam ervoor is moutwijn of korenbrandewijn.
De uit de hand gelopen hobby van Thijs Has (Sittard, 1978) begon in 2002. Ik had zo'n doe-het-zelf brouwpakket gekocht. Na een maand had ik een redelijk drinkbaar bier. Na tien van die brouwpakketten wilde ik het wat grootschaliger aanpakken en heb toen mijn eigen installatie gebouwd', vertelt Thijs.

GERLACHUS

'Wij woonden in Houthem. De naam Gerlachus voor mijn bier lag voor de hand.
In 2004 verhuisden we naar Hulsberg waar ik de brouwcapaciteit verder kon uitbreiden. Het is arbeidsintensief werk. Alle etiketten moet ik met de hand opplakken. Honderdvijftig liter beslag levert twintig kratten Gerlachusbier. Vorig jaar kreeg ik het idee naast bier ook een Gerlachuswiskie te gaan maken', aldus technische duizendpoot Thijs. Een oude cv-boiler veranderde hij in een koperen distilleerketel. Met materiaal van Karwei bouwde hij het koelsysteem. Het bier voor de eerste distilleerproeven brouwde hij niet zelf. 'Zonde van de tijd en moeite. Met Aldi's Schultenbrau ging het ook prima', meldt hij lachend.
Samenvatting2:
LIMBURGSE SINGLE MALT
De oorsprong van het woord distilleren betekent 'druppelen'. Hoe langzamer gedistilleerd, hoe hoger het alcoholpercentage. Met mineraalwater brengt Thijs aan het eind van het productieproces het alcoholpercentage van Gerlachus Wiskie voor het in de fles gaat terug tot veertig procent.
What's in a name? Het is een zin die opborrelt bij het lezen van de naam Gerlachus Wiskie. Geen whisky? Volgens Britse en waarschijnlijk ook Brusselse regelgeving moet een moutwijn drie jaar en een dag in een houten vat zijn gerijpt voor je het whisky mag noemen. En dat haalt Gerlachus bij lange na niet. En de binnenkant van een eikenhouten vaatje heeft hij ook niet gezien. Thijs doet wat Australiërs met hun wijn doen. Althans dat beweren de Fransen. Gewoon een handje eikenhoutkrullen erbij en een paar maanden laten staan. En ziedaar, Gerlachus Wiskie is geboren. Een discussie over de naam is met 'wiskie' ook meteen opgelost. Uisge beatha (de Keltische naam voor whisky), levenswater, whiskey met een 'e', eau de vie, wat maakt het uit. Als het maar een betrouwbaar, goed product is. En ruikt en smaakt als whisky. En dat doet Gerlachus vinden tal van proevers.

In een weekendje distilleren verandert honderdvijftig liter wort in dertig liter moutwijn. 'Daarmee is voor mij de kous niet af. Er zijn allerlei administratieve en organisatorische eisen. Het duurde anderhalf jaar voor ik die vergunning had', vertelt Thijs. De dikbuikige Gerlachus Wiskiefles kwam op 17 mei jl. voor het eerst op de markt. En was meteen uitverkocht. Deze maand denkt Thijs de tweede batch te kunnen bottelen. Op www.gerlachuswiskie.nl kunt u alvast proberen een flesje te reserveren.
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Artikel
Bier uit Falkenberg uit Zweden
Datering:
1988
Titel:
Bier uit Falkenberg uit Zweden
Auteur:
Jan S. [Schurgers]
Titel tijdschrift:
Geulrand
Afleveringsnummer:
Geulrand, (1988), nr. 21,(jan), p. 77-78
Trefwoorden:
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Artikel
'n Valkenburgs biertje drinken in Californië
Datering:
1983
Titel:
'n Valkenburgs biertje drinken in Californië
Titel tijdschrift:
Geulrand
Afleveringsnummer:
Geulrand, (1983), nr. 4 (okt.), p. 69-71
Samenvatting:
Over het commerciële succes van de export van het Leeuw bier.
Trefwoorden:
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Artikel
"Valkenburg Pilsner" blijkt groot sukses
Datering:
1980
Titel:
"Valkenburg Pilsner" blijkt groot sukses
Titel tijdschrift:
Land van Valkenburg
Afleveringsnummer:
LvV, 26-9-1980
Trefwoorden:
Geografische namen: