Uw zoekacties: Huwelijksakte Willem Marinus Haamel en Anetta Johanna Huizer Zuid-Limburgs genieten

Artikelen ( Heemkundevereniging Houthem-St.Gerlach )

beacon
 
 
Artikel
Zuid-Limburgs genieten
Datering:
2000
Titel:
Zuid-Limburgs genieten
Auteur:
Jacques Hermus
Titel tijdschrift:
Nieuwsblad van het Noorden
Afleveringsnummer:
Nieuwsblad van het Noorden, 28/10/2000
Samenvatting:
Foto: De boerderijhof van Château St. Gerlach in Zuid-Limburgse herfsttooi (foto uit besproken boek).

Een paar jaar geleden raakte ik door toedoen van een vriend verzeild in het Zuid-Limburgse dorpje Houthem. Achter de kerk, net niet zichtbaar vanaf de weg, slechts te bereiken via een klein weggetje, lag Château St. Gerlach. Eens een vervallen landgoed, met gaten in de daken van de bijgelegen boerderijhof en gebroken ruiten in het kasteelgebouw, maar nu een prachtig gerestaureerd gebouwencomplex, met dieprode kleuren weggezet tegen een achtergrond van bossen in herfstkleuren. Met dank aan Camille Oostwegel. Deze hotelier en restaurateur heeft de afgelopen jaren een aantal vervallen kasteeltjes en landgoederen omgetoverd tot luxe verblijfsoorden. Kasteel Erenstein in Kerkrade, Chateau Neercanne bij Maastricht, de Winselerhof in Landgraaf en het eerder genoemde St. Gerlach (in zijn geboorteplaats, want Oostwegel heeft als kind nog in de ruïnes gespeeld) hebben door tientallen miljoenen kostende renovaties hun ouderwetse grandeur herkregen. Het is er niet erg goedkoop om te overnachten, maar met een feestelijke aanleiding is het een plezier om je over te geven aan de Limburgse gastvrijheid. Die gastvrijheid strekt zich verder uit dan slapen. Aan genoemde kastelen en landgoederen zijn uitstekende restaurants verbonden, met chefs die vooral een traditionele Franse en Italiaanse keuken voeren. Maar niet zonder daar een Limburgse draai aan te geven, met streekproducten als de Geulhemmer Grottenham, de Rommedoe-kaas, het Geuldallam en natuurlijk asperges en heerlijke bieren. Onlangs verscheen het boek Les Cuisines de Camille, waarin de zes chefs van de restaurants van Oostwegels keten een aantal van hun 'signatuurrecepten' presenteren. Ondanks de titel gebeurt dat gewoon in het Nederlands. Die recepten zijn opgenomen in een mooi vormgegeven boek, dat opgedeeld is volgens de vier seizoenen.
Samenvatting2:
Gedichten en schilderijen leiden de seizoenen in, en de prachtige fotografie - niet alleen van het eten, maar ook van de lokaties - maken het geheel tot een visueel genot. Belangrijkste blijft natuurlijk het eten. Dat is, zoals gezegd, traditioneel en niet per se verrassend. Dat past ook een beetje bij de sfeer die het boek uitstraalt. Een sfeer van goedmoedig Limburgs genieten, in een wat genoeglijk tempo, zonder overdadige nieuwlichterij. De recepten zijn echter helder, kort en bondig weergegeven. Voor de amateurkok uitstekend na te maken. Slim is ook het opnemen van een apart hoofdstuk 'Van Limburgse bodem', waarin streekproducten worden toegelicht. Les Cuisines de Camille is niet te verkrijgen bij de boekhandel, maar bij de balie van een van de genoemde 'Chateaus' en bij de uitgever, Close Encounter Producties, Prins Hendriklaan 19 bg, 1075 AZ Amsterdam (faxnr. 020-6737388). Het boek kost f 87,50, excl. verzendkosten.
Geografische namen: