Uw zoekacties: Spelen en tafelen Bie de Groeve in Meerssen

Artikelen ( Heemkundevereniging Houthem-St.Gerlach )

beacon
 
 
Artikel
Spelen en tafelen Bie de Groeve in Meerssen
Datering:
2021
Titel:
Spelen en tafelen Bie de Groeve in Meerssen
Auteur:
Jasmijn Mulkens
Titel tijdschrift:
De Limburger
Afleveringsnummer:
De Limburger, 24/9/2021
Samenvatting:
Waar moet je zijn voor een uitgebreid ontbijt, fijne lunch of heerlijk diner? Van culinair hoogstandje tot kidsproof: culinair verslaggever Jasmijn Mulkens deelt de lekkerste plekken in Limburg Deze week Bie de Groeve in Meerssen.

Bie de Groeve ligt een beetje verstopt tussen de hellingbossen van het Geuldal. Je moet het al weten te liggen. Voor veel wandelaars en fietsers in de buurt is het een vaste pauzeplek.
De brasserie dankt haar naam aan de Curfsgroeve die vlakbij ligt. In deze groeve werd ruim zeventig jaar mergel gewonnen. Het krijtgesteente werd gebruikt voor de productie van cement, maar ook als bouwmateriaal. In de regio vind je nog veel zachtgele mergelhuizen, zoals het woonhuis naast de brasserie.

Overal groen

Het industriële interieur van de brasserie verwijst naar de geschiedenis van de mergelwinning in deze omgeving. Op de wand vind je tot boven in de nok oude foto’s van de groeve. De robuuste lampen aan het plafond, de antieke zaag aan de muur en de nostalgische olielampjes op tafel versterken het gevoel. Groen voert de boventoon met smaragdgroene tegels aan het buffet, een groene typemachine en een ouderwetse telefoon met draaischijf, ook al groen.

Als het weer meezit, zit je heerlijk op het terras. Groot, maar toch intiem. Het is aangekleed met lampjes en hangplanten onder de parasol. Kinderen rennen af en aan. Ze wiebelen wat op en neer in de grote schommelstoelen op het terras of komen zwaaiend langs op een skelter. Vanaf het terras heb je uitzicht op een grote speeltuin met toestellen voor kleintjes en grotere kinderen. Glijbanen, schommels en een groot luchtkussen om op te springen. Bij de kinderboerderij ernaast dartelen wat kippen en konijnen rond.
Samenvatting2:
Op de camping

De brasserie hoort bij Camping ’t Geuldal, die pal aan de Kleine Geul ligt. De rijen met campers en caravans geven meteen een vakantiegevoel. Een camping-eetgelegenheid associeer ik met verlepte broodjes en droge frikandellen. Maar deze brasserie stijgt boven het gemiddelde campingniveau uit. Een uitgebreide kaart is te vinden op de placemats. Wij bestellen pulled pork op een verse brioche bol. Het langzaam gegaarde Limburgse varkensvlees is mals en de zoete barbecuesaus smaakt niet overheersend. Het gerecht wordt geserveerd op een houten plankje met een puntzak friet en een flinke portie koolsalade die knapperig weghapt. Verder proeven we de vissalade. Ze zijn niet zuinig geweest met de vis. Op de gemengde sla vinden we een stuk Limburgse Geulforel, drie flinke plakken gerookte zalm, ansjovis om een olijf gerold, gefrituurde scampi’s en inktvisringen. Fijn dat ze zuinig aan hebben gedaan met de dressing, waardoor de sla nog steeds naar sla smaakt en de vis naar vis. In de salade vinden we verder kappertjes en zongedroogde tomaatjes. De gemarineerde zoetzure komkommer vormt een frisse tegenhanger voor de sterke vissmaak. Daarnaast krijgen we een mandje met een vers minibroodje voor bij de salade. We sluiten af met een aangeklede koffie en latte macchiato van Blanche Dael met een likeurtje met slagroom en een koekje.

Kindermenu

Er is een aparte, vrolijk gekleurde kindermenukaart met daarop Max de Mergelmuis en op de achterkant een kleurplaat. Op de lunchkaart vind je de geijkte gerechtjes die het goed doen bij kids, zoals tomatensoep met balletjes, tosti met ham en kaas en een pannenkoek. Bij het diner kunnen kinderen kiezen uit de vrij standaard viskrokantjes, kipnuggets en pasta bolognese. Het enige ‘verrassende’ aan de kinderkaart is de ham uit het Heuvelland met meloen en fruitsalade. Wel leuk dat de kleintjes hun eigen ijsje mogen maken als toetje.
Samenvatting3:
Het ijs komt uit Margraten van de IJsbaas in Margraten en wordt gemaakt van melk van lokale boeren. Naast de ingang van de brasserie staat een houten chalet dat dient als ijssalon. Hier haal je ook een ijsje op de hand.

Proost

Als de kinderen het maar naar hun zin hebben, dan hebben de ouders dat ook. Cliché, maar wel waar. Maar stiekem snakken ouders ook naar goede koffie, een lunch met smaak en – vooruit, het is bijna weekend – een goed glas wijn. Goddank zijn er plekken waar die twee naast elkaar bestaan. Ga maar lekker spelen schatjes, proost!

Op vrijdag, zaterdag en zondag kun je vanaf 9.00 uur ontbijten. Verder is de brasserie vanaf 10.00 uur open voor koffie met vlaai, lunch, borrel en diner. De pulled pork brioche kost 15 euro en de vissalade 16 euro. De lunchgerechten op de kinderkaart kosten 4 euro en het diner 9 euro.

Bie de Groeve, Gemeentebroek 15 in Meerssen

www.camping-geuldal.nl
Samenvatting4:
» WAT ZEGT DE EIGENAAR?
Maike Vaessen, eigenaar

PASSIE VOOR HORECA „Ik heb vooral een passie voor gastvrijheid. We hebben ook een camping en willen gasten een zo compleet mogelijk verblijf bieden. Daarom openden we twee jaar geleden de brasserie. Nu zijn we ook buiten het campingseizoen, het hele jaar rond, bezig met gastvrijheid.”

OP DE MENUKAART „We proberen met ingrediënten uit de streek te werken. Niet altijd mogelijk. We hebben nu eenmaal geen scampi’s in de Geul. Ons zoervleisj wordt bereid met Limburgs varkensvlees, net even anders. Dat is ook wel onze specialiteit die niet meer van de kaart gaat. Onze koks zijn allemaal opgeleid in de keuken van Château St. Gerlach. Die weten heel goed met vlees om te gaan. Ik durf wel te stellen dat je ons vlees zonder steakmes kan eten.”

SFEER IN BRASSERIE „We dragen de streek een warm hart toe. Dat zie je niet alleen terug in de gerechten, maar ook in de inrichting. In de brasserie vind je oude lampen die nog uit de mijnen komen en de kast die we als wijnrek gebruiken komt uit een oude fabriek. Mensen uit de buurt herkennen op onze fotowand vaak beelden van vroeger. Ze vinden dat fantastisch.”
Geografische namen: