Uw zoekacties: Met de Heuvellandse koksmuts op naar Curaçao

Artikelen ( Heemkundevereniging Houthem-St.Gerlach )

beacon
 
 
Artikel
Met de Heuvellandse koksmuts op naar Curaçao
Datering:
2010
Titel:
Met de Heuvellandse koksmuts op naar Curaçao
Auteur:
Jeroen Janssen
Foto's door:
Jeroen Janssen
Titel tijdschrift:
De Trompetter/Heuvelland Aktueel
Afleveringsnummer:
DT/HA, 11/8/2010
Samenvatting:
Foto: Wim Magnee wordt in De Nachtegaal op handen gedragen en zelfs tot koning van de keuken gekroond.

In augustus verruilt de in Houthem woonachtige Maastrichtse kok Wim Magnee (50) zijn vaste baan bij Uitspanning de Nachtegaal, gelegen tussen Meerssen en Geulhem (Valkenburg) voor een betrekking bij Hooks Hut op het verre Curaçao. 'Altijd buiten eten in de avondzon'. Wist je dat alle restaurant-keukens op de Antillen zo gebouwd zijn dat de wind erin kan?', vraagt Wim Magnee. "Zonder die wind, is het er veel en veel te warm. Verleden jaar was ik op bezoek bij mijn broer Theo die er woont. Op een dag was het windstil, toen steeg de temperatuur direct naar 37 graden. Het is de wind die het klimaat aangenaam maakt. Verder is het er fantastisch. Altijd mooi weer, vriendelijke mensen, ik kijk uit naar het avontuur." Wim trekt in augustus naar de Nederlandse Antillen om daar zijn loopbaan in de horeca voort te zetten. Een breekpunt in een mooie carrière die begint in Maastricht. "Ik kan me herinneren dat ik als 11-jarige 'gamin' mijn tante, Marieke Gadet, hielp in de keuken van de Monopole aan het Vrijthof. Eigenlijk ben ik sinds die tijd altijd in de horeca gebleven." Wim en de horeca, is in de loop der jaren een onafscheidelijke combinatie gebleken. Na zijn opleiding tot kok werkte hij in tal van horecabedrijven in en om Maastricht. "Ik ben altijd avontuurlijk geweest in mijn loopbaan", vertelt hij in Uitspanning De Nachtegaal waar hij de laatste vijf jaar gewerkt heeft. "Al tijdens mijn opleiding begon ik bij Hotel-restaurant Ducasque,een sjieke bedoening waar ik heel wat bekende Nederlanders heb zien passeren. Het was destijds het hotel van Maastricht. Daarna heb ik nog heel wat werkgevers gehad zoals Wimpy's, lunchroom Cappuccino, restaurant 't Klaöske, de broeders van de Beiaard en het Missiehuis in Cadier en Keer. Verder heb ik ook een aantal jaren café 't Kruispunt in Bunde geëxploiteerd.
Samenvatting2:
De laatste jaren werk ik bij De Nachtegaal. Ik heb het werk in de keuken altijd als bijzonder interessant ervaren.' De gedachte om zijn leven voort te zetten op Curaçao rijpte tijdens een bezoek aan het eiland verleden jaar. "Mijn broer woont er en ik werd enthousiast. Toevallig kwam ik in contact met exploitanten van restaurant Hook's Hut, mensen uit Roermond. Van het een kwam het ander en in augustus vertrek ik. Met de vraag of hij Limburg niet gaat missen, is Wim snel klaar. "Wat ik zal missen is vooral mijn wekelijkse stapavond met mijn broer die in Maastricht woont. Hij zal een nieuwe stapvriend moeten zoeken."
Trefwoorden:
Geografische namen: