Uw zoekacties: Wiskie met zachte K

Artikelen ( Heemkundevereniging Houthem-St.Gerlach )

beacon
 
 
Artikel
Wiskie met zachte K
Datering:
2017
Titel:
Wiskie met zachte K
Auteur:
Ray Simoen
Foto's door:
Mitchell Giebels
Titel tijdschrift:
De Limburger
Afleveringsnummer:
De Limburger, 2/1/2017
Samenvatting:
Foto: Brouwer en whiskystoker Thijs Has.

Een serie over Limburgse makers van streekproducten en hun specialiteiten.
Het is allemaal de schuld van zijn neef in Friesland. Die was eerst in Bolsward de Friese Bierbrouwerij gestart, en niet veel later de Distillery Us Heit, waar hij de Friezen kennis leerde maken met zijn zelfgestookte whisky: eens wat anders dan die plakkerige Beerenburg, waarmee de noorderlingen de tijd dat ze wachtten op een nieuwe Elfstedentocht moesten zien te doden. „Mijn neef, die vanuit Limburg naar Friesland was getrokken, zei in 2002: ‘Waarom ga jij ook niet zoiets in Limburg doen?’”, zegt Thijs Has (38) in zijn tot brouwerij en distilleerderij verbouwde garage in Hulsberg. Bierbrouwen deed hij al een tijdje. „Ik werkte eerst met zo’n kant-en-klaar brouwpakket. Je giet de inhoud ervan - een soort stroop - in een ketel, kookt het en na een tijdje heb je bier.” Maar de lol van zo’n brouwpakket was gauw voorbij, zeker als je net als Thijs Has afgestudeerd elektrotechnisch ingenieur bent en gek bent van techniek. „Ik ben begonnen met een eigen brouwketel, waarin ik mijn eigen bier maak, eerst in de keuken. Als je daarmee begint, ben je meteen verkocht.” Zijn hobby begon uit de hand te lopen. „Behoorlijk zelfs.” Inmiddels heeft hij drie eigen bieren. „Limburgs Genieten, Limburgse Tripel, Limburgs Veldbier en binnenkort kom ik met mijn Beumerwalder, naar Beumerwald, de carnavalsnaam van Huslberg.” Zijn brouwerij heet Gerlachus. „Ik kom uit Houthem Sint Gerlach, vandaar.”
Techneuten leven van experimenteren en „dingetjes uitproberen”. „Ik ontdekte dat je van bier whisky kunt maken. Bier wordt gemaakt van mout en maisbeslag. Als je dat laat vergisten en nadien distilleert krijg je een drank van 65 procent alcohol.
Samenvatting2:
Vervolgens laat je het rijpen in een houten vat, en na een halfjaar heb je al een mooie smaak Je kunt het dan gaan bottelen.” Verkopen is lang niet zo gemakkelijk. De fiscus is verslaafd aan accijns op sterke drank. „Elke druppel moet ik verantwoorden.” Het gebottelde distillaat mag echter geen whisky genoemd worden van ‘Europa’. „Whisky is een beschermde naam net als champagne, cognac en serranoham.” Maar na drie jaar rijping op houten vaten mag het distillaat wel de naam whisky dragen.” Whisky is anders dan cognac en champagne niet verbonden aan een bepaalde streek of plaats. Een champagne, die in Limburg wordt gemaakt mag geen champagne worden genoemd, op de fles mag slechts staan dat de bubbelwijn á la méthode champagneoise is gemaakt. „Maar ik blijf mijn distillaat ook na drie jaar ‘wiskie’ noemen. Dat klinkt Limburgser en mijn whisky is ook Limburgs van smaak, zacht en rond. Niet zo fel rokerig en turfachtig als die Schotse.” Zijn bieren en wiskie vallen zo goed in de smaak dat hij heeft moeten uitbreiden. De garage is nu brouwerij/distilleerderij geworden. „Ik heb een nieuwe distilleerketel laten maken. In Spanje hebben ze een met de hand geslagen koperen ketel voor me gemaakt. Hier ging dat niet.” In de ketel kan hij 200 liter bier distilleren zodat hij na twee keer distilleren 25 liter onversneden Limburgse wiskie heeft. „De basis van mijn wiskie is gerstemout. Dat haal ik in België. Noodgedwongen, in Limburg is geen mouterij. Een deel van de gerstemout wordt gerookt wordt op turf. Dat geeft een hele lichte rooksmaak. Het hout, waarin ik mijn wiskie laat rijpen zorgt er samen met het gerstemout voor dat de drank zacht van smaak is.” Een dag per week, meestal de zaterdag, besteedt de wiskieman van Hulsberg aan zijn hobby. „Dan brouw en distilleer ik. Mijn vrouw Jenny doet vooral het proeven en heeft ook de zorg voor de verkoop. Mooie werkverdeling, nietwaar?”
Informatie: www.gerlachuswiskie.nl
Geografische namen: