Uw zoekacties: Deze documentaire gaat over de productie van zout en de toep...

Deze documentaire gaat over de productie van zout en de toepassing daarvan in het dagelijks leven.
0:00:33Tekst: Multifilm, Haarlem
0:00:58Titel: Zout, onmisbaar in het dagelijks leven
0:01:03Beelden uit Amsterdam
0:01:27Een man laat een zoute haring in de mond glijden.
0:01:31Een vrouw strooit zout op een gekookt ei.
0:01:33Een kind probeert zout op de staart van een vogel te strooien.
0:01:41Een vrouw gebruikt - na raadpleging van een kookboek - zout bij het koken van het recept "Appels, aardappelen en rolpens".
0:01:54Bij het opdienen stoot zij een zoutvaatje om.
0:02:09Haar man zegt: Er is nog zout genoeg in Boekelo.
0:02:13Beelden van houten boortorens.
0:02:17Luchtopnames van de fabriek in Boekelo.
0:02:22Lucht- en andere opnames van de fabriek in Hengelo.
0:02:53In een tekening van aardlagen ligt het steenzout op 300 tot 400 meter diepte.
0:03:31Het stootboren is een half draaiende en half stotende manier van boren.
0:04:03Als het boorgat de onderkant van de zoutlaag heeft bereikt, wordt een stalen buis aangebracht om instorten te voorkomen.
0:04:13Binnenin deze buis wordt een buis aangebracht die bijna tot onderin de zoutlaag reikt.
0:04:27Men pomp water door de buitenste buis naar beneden. Daarin lost het zout op. Door de druk van het water wordt de pekel door de binnenbuis naar boven gedreven....
0:04:50en komt door een leiding bij de reservoirs van de fabriek.
0:05:54Bij de oude methode van het zoutzieden stroomt de pekel na reiniging in grote, 23 meter lange bakken en wordt daar tot 100 graden verhit door rookgassen uit een oven.
0:06:17Het uitgekristalliseerde zout wordt op een houten vloer geschept en lekt daar acht uur uit.
0:06:37Vervolgens gaat het zout per monorail naar grote silo's, waar het nog drie weken droogt. Een silo bevat 17 miljoen kilo zout.
0:06:55De ontwikkeling van wetenschap en techniek heeft geleid tot de ontwikkeling van moderne, 00-00-1939 - 00- ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )

beacon