Uw zoekacties: Deze documentaire gaat over de productie van zout en de toep...

Deze documentaire gaat over de productie van zout en de toepassing daavan in het dagelijks leven.

00:00:07Tekst: Multifilm, Haarlem

0:00:28Titel: Zout, onmisbaar in het dagelijks leven

0:00:39Beelden uit Amsterdam

0:01:02Een man laat een zoute haring in de mond glijden.

0:01:04Een vrouw strooit zout op een gekookt ei.

0:01:30Een kind probeert zout op de staart van een vogel te strooien.

0:01:16Een vrouw gebruikt - na raadpleging van een kookboek - zout bij het koken van het recept "Appels, aardappelen en rolpens".

0:01:39Bij het opdienen stoot zij een zoutvaatje om.

0:01:47Haar man zegt: Er is nog zout genoeg in Boekelo.

0:01:50Beelden van houten boortorens.

0:01:52Luchtopnames van de fabriek in Boekelo.

0:01:56Luchtopnames van de fabriek in Hengelo.

0:02:28In een tekening van aardlagen ligt het steenzout op 300 tot 400 meter diepte.

0:03:03Het stootboren is een half draaiende en half stotende manier van boren.

0:03:33Als het boorgat de onderkant van de zoutlaag heeft bereikt, wordt een stalen buis aangebracht om instorten te voorkomen.

0:03:45Binnenin deze buis wordt een buis aangebracht die bijna tot onderin de zoutlaag reikt.

0:04:03Men pompt water door de buitenste buis naar beneden. Daarin lost het zout op. Door de druk van het water wordt de pekel door de binnenbuis naar boven gedreven....

0:04:31en komt door een leiding bij de reservoirs van de fabriek.

0:05:16Bij de oude methode van het zoutzieden stroomt de pekel na reiniging in grote, 23 meter lange bakken en wordt daar tot 100 graden verhit door rookgassen uit een oven.

0:06:04Het uitgekristalliseerde zout wordt op een houten vloer geschept en lekt daar acht uur uit.

0:06:08Vervolgens gaat het zout per monorail naar grote silo's, waar het nog drie weken droogt. Een silo bevat 17 miljoen kilo zout.

0:06:29De ont ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )

beacon