Uw zoekacties: Amsterdam (NH), [geen straatnaam]

titel ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )

Archieven.nl bevat bronnen waarin locaties centraal staan. Met deze zoekingang worden bronnen met locaties van diverse archiefdiensten bijeengebracht. In deze zoekingang wordt gezocht op adressen en worden bijbehorende bronnen (bouwdossier, foto, etc.) gevonden. 

 
 

Aanklikken van een adres levert de akte of afbeelding op waarbij het adres is vermeld. Wanneer geocodes bij een locatie zijn beschreven, dan wordt de locatie ook weergegeven op een kaart.

Zoeken

Natuurlijk wilt u vinden wat u zoekt. Met een zoekterm in het algemene zoekveld, vindt u ongelooflijk veel treffers. Om het resultaat zo optimaal mogelijk te laten zijn, raden wij aan gebruik te maken van de verschillende filters:

  • Locatie
  • Straat
  • Huisnummer
  • Kadastrale gemeente
  • Sectie
  • Perceelnummer
  • Bron (bouwdossier, Foto, Perceel)
  • Archiefdienst (hier treft u alle archiefdiensten en collectiebeherende instellingen die hun collecties presenteren op archieven.nl)
  • Periode

Klikt u op ‘+’ achter Locatie, dan kunt u een extra Locatie toevoegen

Sortering resultaten

U kunt de zoekresultaten sorteren op Laatste wijziging, straat/sectie, plaats/kadastrale gemeente, huisnummer en datum (oplopend/ aflopend).

Weergave resultaten

Rechtsboven in het scherm kunt u de weergave van uw zoekresultaten aanpassen. Deze zoekingang maakt gebruik van de Tabelweergave of de Detailweergave.

Gebruik van zoekfilters

U kunt uw zoekresultaten verfijnen door gebruik te maken van de beschikbare filters. Kies bijvoorbeeld een archiefdienst of bron.

Wildcards

Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Film
13796BB02627 Deze documentaire gaat over de productie van zout en de toepassing daavan in het dagelijks leven.

00:00:07Tekst: Multifilm, Haarlem

0:00:28Titel: Zout, onmisbaar in het dagelijks leven

0:00:39Beelden uit Amsterdam

0:01:02Een man laat een zoute haring in de mond glijden.

0:01:04Een vrouw strooit zout op een gekookt ei.

0:01:30Een kind probeert zout op de staart van een vogel te strooien.

0:01:16Een vrouw gebruikt - na raadpleging van een kookboek - zout bij het koken van het recept "Appels, aardappelen en rolpens".

0:01:39Bij het opdienen stoot zij een zoutvaatje om.

0:01:47Haar man zegt: Er is nog zout genoeg in Boekelo.

0:01:50Beelden van houten boortorens.

0:01:52Luchtopnames van de fabriek in Boekelo.

0:01:56Luchtopnames van de fabriek in Hengelo.

0:02:28In een tekening van aardlagen ligt het steenzout op 300 tot 400 meter diepte.

0:03:03Het stootboren is een half draaiende en half stotende manier van boren.

0:03:33Als het boorgat de onderkant van de zoutlaag heeft bereikt, wordt een stalen buis aangebracht om instorten te voorkomen.

0:03:45Binnenin deze buis wordt een buis aangebracht die bijna tot onderin de zoutlaag reikt.

0:04:03Men pompt water door de buitenste buis naar beneden. Daarin lost het zout op. Door de druk van het water wordt de pekel door de binnenbuis naar boven gedreven....

0:04:31en komt door een leiding bij de reservoirs van de fabriek.

0:05:16Bij de oude methode van het zoutzieden stroomt de pekel na reiniging in grote, 23 meter lange bakken en wordt daar tot 100 graden verhit door rookgassen uit een oven.

0:06:04Het uitgekristalliseerde zout wordt op een houten vloer geschept en lekt daar acht uur uit.

0:06:08Vervolgens gaat het zout per monorail naar grote silo's, waar het nog drie weken droogt. Een silo bevat 17 miljoen kilo zout.

0:06:29De ontwikkeling van, 00-00-1939
Titel:
Zout onmisbaar in het dagelijks leven ;
Beschrijving:
Deze documentaire gaat over de productie van zout en de toepassing daavan in het dagelijks leven.

00:00:07Tekst: Multifilm, Haarlem

0:00:28Titel: Zout, onmisbaar in het dagelijks leven

0:00:39Beelden uit Amsterdam

0:01:02Een man laat een zoute haring in de mond glijden.

0:01:04Een vrouw strooit zout op een gekookt ei.

0:01:30Een kind probeert zout op de staart van een vogel te strooien.

0:01:16Een vrouw gebruikt - na raadpleging van een kookboek - zout bij het koken van het recept "Appels, aardappelen en rolpens".

0:01:39Bij het opdienen stoot zij een zoutvaatje om.

0:01:47Haar man zegt: Er is nog zout genoeg in Boekelo.

0:01:50Beelden van houten boortorens.

0:01:52Luchtopnames van de fabriek in Boekelo.

0:01:56Luchtopnames van de fabriek in Hengelo.

0:02:28In een tekening van aardlagen ligt het steenzout op 300 tot 400 meter diepte.

0:03:03Het stootboren is een half draaiende en half stotende manier van boren.

0:03:33Als het boorgat de onderkant van de zoutlaag heeft bereikt, wordt een stalen buis aangebracht om instorten te voorkomen.

0:03:45Binnenin deze buis wordt een buis aangebracht die bijna tot onderin de zoutlaag reikt.

0:04:03Men pompt water door de buitenste buis naar beneden. Daarin lost het zout op. Door de druk van het water wordt de pekel door de binnenbuis naar boven gedreven....

0:04:31en komt door een leiding bij de reservoirs van de fabriek.

0:05:16Bij de oude methode van het zoutzieden stroomt de pekel na reiniging in grote, 23 meter lange bakken en wordt daar tot 100 graden verhit door rookgassen uit een oven.

0:06:04Het uitgekristalliseerde zout wordt op een houten vloer geschept en lekt daar acht uur uit.

0:06:08Vervolgens gaat het zout per monorail naar grote silo's, waar het nog drie weken droogt. Een silo bevat 17 miljoen kilo zout.

0:06:29De ontwikkeling van
Beschrijving vervolg:
wetenschap en techniek heeft geleid tot de ontwikkeling van moderne vacuüminstallaties.

0:06:53Het volgens de oude methode gemaakte pannenzout bestaat uit grove kristallen; het vacuümzout bestaat uit kleine kristallen van uniforme grootte.

0:07:18Het uitkristalliseren van zout uit de pekel is onder de lichtmicroscoop te zien.

0:07:31De vacuüminstallatie bestaat uit drie trechtervormige kookpannen.

0:07:41Een schema toont dat de pekel in alle drie kookpannen stroomt. De eerste pan wordt verwarmd met afgewerkte stoom uit de elektrische centrale.

0:08:05De stoom die door het koken van de pekel vrij komt, wordt naar de tweede kookpan geleid.

0:08:10Die stoom is niet heet genoeg om de pekel in de tweede kookpan bij atmosferische druk tot koken te brengen. Daarom zuigt men de lucht deels weg, waardoor het kookpunt daalt.

0:08:25De stoom uit de tweede kookpan wordt weer gebruikt om de derde kookpan te verhitten. Die wordt door een luchtpomp geheel luchtledig gezogen.

0:08:57Door de verdamping van water kristalliseert het zout uit. Het verzamelt zich onderin de trechters. Het mengsel van pekel en zout gaat naar een snel draaiende centrifuge. De pekel wordt door kleine gaatjes naar buiten geslingerd; het zout blijft achter.

0:09:16Van de buitenkant is van dit proces weinig te zien.

0:10:27Na het stil zetten van de centrifuge wordt de bodem eruit gelicht en wordt het zout door een man met een schop los gestoken.

0:11:01Het zout valt op een transportband en gaat naar een droogtrommel.

0:12:00Zout voor industriële doeleinden wordt automatisch gewogen. De accijns wordt terug betaald.

0:12:10Een zeefinstallatie sorteert het zout op korrelgrootte.

0:12:32Dan gaat het zout voorlopig naar de silo's.

0:12:52De aflevering geschiedt op verschillende manieren, bijvoorbeeld los gestort in binnenschepen.

0:13:05Ook wordt afgeleverd in zakken, die eerst in de
Lengte in minuten:
00:21:26
Datering:
00-00-1939
Adres:
Hengelo, [geen straatnaam]  
Boekelo, [geen straatnaam]  
Amsterdam (NH), [geen straatnaam]  
Vervaardiger:
(Hugo) de Groot; (Jo) de Haas;
Materiaal:
16 mm;
rolfilm;
Oud nummer:
BB02627
Materiaal opmerkingen:
gesproken taal: Nederlands;
titels: Nederlands;
geluid, optisch;
formaat geluid: mono;
formaat beeld: zwart/wit;