Model van de maand april 2021

Illustraties in de Beeldbank

Soms is één foto of afbeelding niet genoeg; elke prentbriefkaart heeft een achterkant, een driedimensionaal voorwerp is te interessant om maar van één kant te laten zien. Denk hierbij ook aan schilderijen of kaarten met een bijzondere inscriptie op de achterkant.

In de beeldbankbeschrijving wil je zowel voor- als achterkant volledig tot hun recht laten komen. In het model Beeldbank kan aan een beschrijving één afbeelding rechtstreeks gekoppeld worden, maar waar laat je dan die andere afbeelding(en)?

De archiefeenheidsoort Illustratie is bedoeld om een extra afbeelding, al dan niet met een korte toelichting, toe te voegen aan een beeldbankbeschrijving.

De Illustratie is dus altijd onderliggend aan de hoofdbeschrijving; net zoals dit met adressen en personen op afbeelding gaat. Het kan gebruikt worden bij alle beeldbanksoorten zoals bij bijvoorbeeld; foto, affiche kaart, foto, voorwerp, bidprentjes.

Bij de publicatie zal de bezoeker van uw website onder de foto gekoppeld aan de beschrijving zelf een knop zien voor ‘Bestanden’, als deze aangeklikt wordt, opent de beschrijving met de bestanden die gekoppeld zijn aan de illustratie.
Hieronder ziet u een voorbeeld van het Zeeuws Archief; 

De foto met beschrijving in de galerieweergave van de beeldbank:

De beschrijving na het aanklikken van de knop ‘bestanden’: 

 

Nieuws