Artikelen ( Heemkundevereniging Houthem-St.Gerlach )
Artikelen Collectie artikelen
Afvalgrijper voor de hotelgasten
Datering:
2020
Titel:
Afvalgrijper voor de hotelgasten
Auteur:
Peter Bruijns
Titel tijdschrift:
De Limburger
Afleveringsnummer:
De Limburger, 16/9/2020
Samenvatting:
Hotelier Camille Oostwegel maakt zich zorgen over het klimaat, het milieu en de plasticsoep. De hotelgasten gaan dat merken in hun kamers. En ze mogen straks ook zelf de handen uit de mouwen steken. „Ik heb niet de illusie dat alles van vandaag op morgen beter wordt. Maar ik wil er wel aan werken.”
Hotelier Camille Oostwegel (1986) is bezig de hotels en restaurants van de Oostwegel Collection te verduurzamen. Dat gaan de leveranciers en de gasten merken.
U heeft aangekondigd dat u plastic uit de hotelkamers wilt verbannen. Waarom?
„We hebben als ondernemers een verantwoordelijkheid om de plasticsoep zo veel mogelijk te verkleinen. Dat kan relatief gemakkelijk in hotelkamers. Denk aan de shampoo in de kleine flesjes: daar stoppen we mee. Goedkopere snelweghotels hadden vroeger al grote navulflessen in de douche hangen. Maar ook de betere merken bieden nu grotere navulverpakkingen aan, die een goede uitstraling hebben. Waarom zou je als hotelier daar niet in meegaan? Een rekensom leert dat meer dan 100.000 van die kleine plastic flesjes niet meer op de afvalberg of in het water terechtkomen. Dat heeft een flinke impact. Buiten het feit dat je plastic vermindert, beperk je ook het zeepafval. Het is aan alle kanten een goede oplossing.”
Een rekensom leert dat meer dan 100.000 van die kleine plastic shampooflesjes niet meer op de afvalberg of in het water terechtkomen. Dat heeft een flinke impact. Camille Oostwegel
Plastic afval van hotels belandt doorgaans niet in zee. Het kan goed worden gerecycled.
„Dat klopt, maar we hebben geen invloed op wat mensen doen als ze flesjes mee naar huis nemen. Alles wat we kunnen verminderen is positief. Zo hebben we onze schoonmaker gevraagd om mee te investeren in recycling in onze hotelkamers. Daar staat nu één prullenbakje. Maar we willen dat de gasten plastic, papier en restafval al in de kamers scheiden. Dus er komen drie aparte afvalbakjes te staan.”
Hotelier Camille Oostwegel (1986) is bezig de hotels en restaurants van de Oostwegel Collection te verduurzamen. Dat gaan de leveranciers en de gasten merken.
U heeft aangekondigd dat u plastic uit de hotelkamers wilt verbannen. Waarom?
„We hebben als ondernemers een verantwoordelijkheid om de plasticsoep zo veel mogelijk te verkleinen. Dat kan relatief gemakkelijk in hotelkamers. Denk aan de shampoo in de kleine flesjes: daar stoppen we mee. Goedkopere snelweghotels hadden vroeger al grote navulflessen in de douche hangen. Maar ook de betere merken bieden nu grotere navulverpakkingen aan, die een goede uitstraling hebben. Waarom zou je als hotelier daar niet in meegaan? Een rekensom leert dat meer dan 100.000 van die kleine plastic flesjes niet meer op de afvalberg of in het water terechtkomen. Dat heeft een flinke impact. Buiten het feit dat je plastic vermindert, beperk je ook het zeepafval. Het is aan alle kanten een goede oplossing.”
Een rekensom leert dat meer dan 100.000 van die kleine plastic shampooflesjes niet meer op de afvalberg of in het water terechtkomen. Dat heeft een flinke impact. Camille Oostwegel
Plastic afval van hotels belandt doorgaans niet in zee. Het kan goed worden gerecycled.
„Dat klopt, maar we hebben geen invloed op wat mensen doen als ze flesjes mee naar huis nemen. Alles wat we kunnen verminderen is positief. Zo hebben we onze schoonmaker gevraagd om mee te investeren in recycling in onze hotelkamers. Daar staat nu één prullenbakje. Maar we willen dat de gasten plastic, papier en restafval al in de kamers scheiden. Dus er komen drie aparte afvalbakjes te staan.”
Samenvatting2:
U gaat ook leveranciers vragen om minder plastic te gebruiken. Maar dat doen ze om etenswaren vers en schoon te houden.
Als wij met zijn allen de druk opvoeren, dan gaan de leveranciers mee in de verandering, en kunnen we de wereld ook voor de volgende generaties een beetje beter maken. Camille Oostwegel
„Ja, dat klopt, maar de vraag is of dat met plastic moet. Verse vis wordt altijd in plastic folie aangeleverd. Maar dat zou ook in een tempex doos op ijs kunnen. Dat is arbeidsintensiever, dat snap ik, maar je moet het gesprek niet uit de weg gaan. Neem nou de champagne. Die kopen we groot in. Toch wordt iedere fles apart verpakt aangeleverd. Dat is nergens voor nodig. Dus heb ik gevraagd dat aan te passen. Net zoals ik de waterleverancier heb gevraagd wat aan die kleine plastic flesjes te doen. Ieder kwartaal sporen we onze leveranciers aan om hun werkwijze te verduurzamen. Als wij met zijn allen de druk opvoeren, dan gaan de leveranciers mee in de verandering, en kunnen we de wereld ook voor de volgende generaties een beetje beter maken.”
Vinden die leveranciers die druk niet vervelend?
„Nee, ze vinden het hooguit vervelend dat ze nog geen bevredigende antwoorden hebben. Niet alles kan van vandaag op morgen. Maar je moet er wel aan werken.”
Gaan uw gasten verder nog iets merken van de duurzame wind?
„En of. We gaan onze gasten uitnodigen om mee te doen. Stel je logeert fijn in Château Sint Gerlach en je vraagt bij de receptie wat je vanmiddag zoal kunt doen in de omgeving. Dan kun je desgewenst grijpertjes en een vuilniszak meekrijgen en lekker met het hele gezin een strook langs de Geul schoonmaken. We doen iets dergelijks al met de wijngaard en de kruidentuin, maar willen het uitbreiden met de rivier langs ons landgoed.”
Als wij met zijn allen de druk opvoeren, dan gaan de leveranciers mee in de verandering, en kunnen we de wereld ook voor de volgende generaties een beetje beter maken. Camille Oostwegel
„Ja, dat klopt, maar de vraag is of dat met plastic moet. Verse vis wordt altijd in plastic folie aangeleverd. Maar dat zou ook in een tempex doos op ijs kunnen. Dat is arbeidsintensiever, dat snap ik, maar je moet het gesprek niet uit de weg gaan. Neem nou de champagne. Die kopen we groot in. Toch wordt iedere fles apart verpakt aangeleverd. Dat is nergens voor nodig. Dus heb ik gevraagd dat aan te passen. Net zoals ik de waterleverancier heb gevraagd wat aan die kleine plastic flesjes te doen. Ieder kwartaal sporen we onze leveranciers aan om hun werkwijze te verduurzamen. Als wij met zijn allen de druk opvoeren, dan gaan de leveranciers mee in de verandering, en kunnen we de wereld ook voor de volgende generaties een beetje beter maken.”
Vinden die leveranciers die druk niet vervelend?
„Nee, ze vinden het hooguit vervelend dat ze nog geen bevredigende antwoorden hebben. Niet alles kan van vandaag op morgen. Maar je moet er wel aan werken.”
Gaan uw gasten verder nog iets merken van de duurzame wind?
„En of. We gaan onze gasten uitnodigen om mee te doen. Stel je logeert fijn in Château Sint Gerlach en je vraagt bij de receptie wat je vanmiddag zoal kunt doen in de omgeving. Dan kun je desgewenst grijpertjes en een vuilniszak meekrijgen en lekker met het hele gezin een strook langs de Geul schoonmaken. We doen iets dergelijks al met de wijngaard en de kruidentuin, maar willen het uitbreiden met de rivier langs ons landgoed.”
Samenvatting3:
Duurzaam is ook: minder spullen gebruiken.
„Precies! We moeten af van al die kleine dingetjes die niet van toegevoegde waarde zijn. Vroeger werden gasten overladen met luxe: veel handdoeken, bonbonnetjes, een wijnfles en een volle fruitmand. Daar geloof ik niet meer in. Het moet natuurlijk niet kaal zijn, maar wel anders. We zoeken een alternatief voor het plastic flesje water dat in de minibar staat. Buitenlandse gasten durven geen kraanwater te drinken, terwijl we het beste drinkwater van de wereld hebben. We denken aan een mooie drinkfles van suikerriet met statiegeld. Dat kan een charmante oplossing zijn.”
Als u toch bezig bent: hoe zit het met de verduurzaming van de monumentale gebouwen?
„Het Sint Gerlach Paviljoen werkt met aardwarmte op basis van 36 bronnen in de grond. De cv-ketel is kleiner dan bij u thuis. Dat is geweldig. Maar er passen natuurlijk geen zonnepanelen op onze panden. Isolatie is ook moeilijk. In de kozijnen van Château Neercanne mogen we geen isolatieglas zetten, wel voorzetramen, maar dat is esthetisch niet de beste oplossing. Wat dat betreft zou de overheid ons wel meer vrijheid mogen geven.”
Aanstaande zaterdag gaan duizenden vrijwilligers de troep langs de Limburgse rivieren opruimen. U bent een van de kartrekkers. Hoe raakte u daarbij betrokken?
,,Ik zag bij DSM een tafel staan die van gerecyclede petflessen is gemaakt. Wauw, wat een gaaf ding, dacht ik. Dat zou iets voor het Kruisherenhotel kunnen zijn. Zo kwam ik in contact met Huub Waterval, de initiatiefnemer van de MaasCleanup. Daar willen we graag aan meedoen. De Maas is een icoon, onbeschrijflijk belangrijk voor de flora, de fauna en uitstraling van onze provincie. We moeten samen die levensader en de zijriviertjes in goede conditie houden. Denk aan de Geul die langs Château Sint Gerlach stroomt en de Jeker bij Château Neercanne.
„Precies! We moeten af van al die kleine dingetjes die niet van toegevoegde waarde zijn. Vroeger werden gasten overladen met luxe: veel handdoeken, bonbonnetjes, een wijnfles en een volle fruitmand. Daar geloof ik niet meer in. Het moet natuurlijk niet kaal zijn, maar wel anders. We zoeken een alternatief voor het plastic flesje water dat in de minibar staat. Buitenlandse gasten durven geen kraanwater te drinken, terwijl we het beste drinkwater van de wereld hebben. We denken aan een mooie drinkfles van suikerriet met statiegeld. Dat kan een charmante oplossing zijn.”
Als u toch bezig bent: hoe zit het met de verduurzaming van de monumentale gebouwen?
„Het Sint Gerlach Paviljoen werkt met aardwarmte op basis van 36 bronnen in de grond. De cv-ketel is kleiner dan bij u thuis. Dat is geweldig. Maar er passen natuurlijk geen zonnepanelen op onze panden. Isolatie is ook moeilijk. In de kozijnen van Château Neercanne mogen we geen isolatieglas zetten, wel voorzetramen, maar dat is esthetisch niet de beste oplossing. Wat dat betreft zou de overheid ons wel meer vrijheid mogen geven.”
Aanstaande zaterdag gaan duizenden vrijwilligers de troep langs de Limburgse rivieren opruimen. U bent een van de kartrekkers. Hoe raakte u daarbij betrokken?
,,Ik zag bij DSM een tafel staan die van gerecyclede petflessen is gemaakt. Wauw, wat een gaaf ding, dacht ik. Dat zou iets voor het Kruisherenhotel kunnen zijn. Zo kwam ik in contact met Huub Waterval, de initiatiefnemer van de MaasCleanup. Daar willen we graag aan meedoen. De Maas is een icoon, onbeschrijflijk belangrijk voor de flora, de fauna en uitstraling van onze provincie. We moeten samen die levensader en de zijriviertjes in goede conditie houden. Denk aan de Geul die langs Château Sint Gerlach stroomt en de Jeker bij Château Neercanne.
Samenvatting4:
Voor onze medewerkers is een opruimactie georganiseerd in Houthem. Daarbij nodigen we ook onze gasten uit. We starten net na de check-out. Dus voordat ze naar huis gaan, kunnen onze gasten nog even hun steentje bijdragen.”
Geografische namen:
Organisatie: Heemkundevereniging Houthem-St.Gerlach
laatste wijziging 15-11-2024