Uw zoekacties: Kamer van arbeid voor voedings- en genotmiddelen Groningen, ...

75 Kamer van arbeid voor voedings- en genotmiddelen Groningen, 1900 - 1921 ( Groninger Archieven )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Bij de wet van 2 mei 1897 (Sbl. 141) tot oprichting van kamers van arbeid werd bepaald, dat bij K.B., kamers van arbeid voor een of meer bedrijven zouden worden opgericht in gemeenten, waarvoor hier behoefte ontstond.
De kamer van arbeid voor de voedings- en genotmiddelen te Groningen is bij K.B. van 15 september 1900 nr. 46 in het leven geroepen. Het doel der door de regering voor de diverse bedrijven ingestelde kamers van arbeid was, de belangen van patroons en werklieden in onderlinge samenwerking te bevorderen door o.ml. het verzamelen van inlichtingen over arbeidsaangelegenheden, het voorkomen en vereffenen van geschillen en het dienen van advies inzake overeenkomsten tussen werkgevers en werknemers.
Uit de leden der kamers, die voor vijf jaar zitting hadden, werden ieder jaar twee voorzitters benoemd, die elk een half jaar aanbleven, namelijk één uit de vertegenwoordigers der werkgevers en één uit de vertegenwoordigers der werknemers.
De vertegenwoordigende bedrijven voor de kamer van voedings- en genotmiddelen te Groningen waren: brood-, koek-, beschuit-, en banketbakkerijen, slagerijen, zuivel-, meel-, stroop-, suiker-, cacao-, en mineraalwaterfabrieken, azijnmakerijen, likeurstokerijen, bierbrouwerijen en koffie- en cichoreibranderijen.
De datum van opheffing der kamer blijkt uit de archivalia niet. Het archief werd voor 1920 van de gemeentesecretarie naar het gemeentearchief overgebracht.

Kenmerken

Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Kamer van arbeid voor de voedings- en genotmiddelen te Groningen
Bewerker:
S. Koorn
Behoort tot collectie:
Rijk
Laatste Publicatie:
1997
Omvang:
0,75 m standaardarchiefberging
Categorie: