Uw zoekacties: Groningsche Kook- en Huishoudschool NV, (1893) 1897 - 1977

1351 Groningsche Kook- en Huishoudschool NV, (1893) 1897 - 1977 ( Groninger Archieven )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Voorgeschiedenis
De Groningsche kook- en huishoudschool
Organisatie
Het archief en de inventarisatie
1351 Groningsche Kook- en Huishoudschool NV, (1893) 1897 - 1977
Inleiding
Het archief en de inventarisatie
ead-typering:
processinfo
Organisatie: Groninger Archieven
Bij het administreren heeft men de ingekomen- en de afschriften van verzonden stukken chronologisch opgeborgen, maar soms werd een uitzondering gemaakt voor stukken, die handelen over de bepaalde opleiding. Deze stukken zijn dan opgenomen in een omslag: 'stukken betreffende de opleiding' (rubriek 2.6.3).
Stukken betreffende personeelsleden zijn per personeelslid bij elkaar gelegd en tot persoonsdossiers gevormd. De financiële administratie is incompleet. Grootboeken zijn aanwezig tot 1955; nadien maakte men gebruik van een losbladig systeem, dat niet meer in het archief aanwezig is.
De dagelijks uitgaven werden door de administratie bijgeschreven in een kasboek, dat maandelijks door de penningmeester werd gecontroleerd. De grote uitgaven liepen via de bank en de gegevens, die via bankafschriften en kasboeken bij de penningmeester binnen kwamen, werden opgenomen in het kasbankboek, aan de hand waarvan het tabellarische grootboek werd opgemaakt. De gegevens uit het grootboek werden gebruikt om de jaargegevens vast te stellen en om de begroting voor het volgende jaar op te maken. De gegevens over het boekjaar en de begroting voor het komende jaar moesten ook worden toegezonden aan de minister van onderwijs in verband met de jaarlijkse aanvraag om subsidie.
De financiële administratie tot 1955 in schema
Erfgoedstuk
De school heeft in 1977 dat deel van haar archief, dat loopt van 1893 tot en met 1977 in bewaring gegeven aan het gemeentearchief van Groningen. Het archief, dat aanvankelijk 14 meter planklengte besloeg, werd na inventarisatie en uitschifting van vernietigbare stukken tot 8 strekkende meter teruggebracht (zie bijlage 1). Aan de openbaarheid van het archief zijn beperkingen gesteld: stukken jonger dan 50 jaar zijn niet zonder toestemming van de commissie van beheer in te zien.
Bijlagen
Literatuur
Gehanteerde begrippen en afkortingen
Voorzitters
Secretarissen
Penningmeesters
Hoofd der school

Kenmerken

Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Groningsche Kook- en Huishoudschool NV
Bewerker:
P.W. de Vries
Behoort tot collectie:
Gemeente Groningen
Laatste Publicatie:
1983
Laatste uitvoer:
04-11-2022
Omvang:
9 m standaardarchiefberging