Uw zoekacties: Vereniging ter behartiging der belangen van Burger-oorlogssl...

837 Vereniging ter behartiging der belangen van Burger-oorlogsslachtoffers 1940-1945 ( NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

  • Kenmerken van het archief
  • Inleiding op het archief
  • Inventaris of plaatsingslijst
  • Eventueel bijlagen
  • De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

    De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

    De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

    Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

    beacon
     
     
    Openbaarheid
    Het archief is in zijn geheel beperkt openbaar, met uitzondering van nummer 42. Daarnaast zijn de stukken die vallen in de categorie 'Persoonsdossiers' alleen in te zien na toestemming van de directeur van het NIOD bij een schriftelijke aanvraag. In 2045 wordt het archief in zijn geheel volledig openbaar.
    Inleiding
    titel archief
    archiefvormer
    omvang
    citeer en aanvraaginstructie
    periode van ontstaan
    beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD
    aard van de archiefbestanddelen
    ordening van de archiefbestanddelen
    selectie, vernietiging en bewerking
    aanvullingen
    wettelijke status
    reproductiebeperkingen
    taal van de archiefbescheiden
    materiële staat
    bewerking
    Geschiedenis
    De Vereniging ter behartiging der belangen van Burgeroorlogsslachtoffers 1940-1945 (VEBO) is opgericht in 1992. De oprichters van de vereniging waren van mening dat de Stichting Burgeroorlogsgetroffenen de aanvragers van uitkeringen in het kader van de Wet Uitkering Burgeroorlogsgetroffenen te weinig van dienst was. De VEBO stelde zich tot doel deze groep te helpen bij het aanvragen van hun uitkering, speciaal mensen die vastzaten in een slepende procedure met de overheid, en geen uitweg meer zagen. De VEBO bemiddelde tussen de Pensioen- en Uitkeringsraad en de aanvrager en trad op als gemachtigde. Hierbij kwam het niet zelden voor dat er via de rechter werd geprobeerd een buitengewoon pensioen te krijgen. Ook probeerde de VEBO, voornamelijk via de voorzitter dhr. Hein, de overheid ervan te overtuigen dat de slachtoffers van de Hongerwinter ook een vergoeding zouden moeten krijgen. Het gebrek aan voeding in de winter van 1944-1945 zorgde vooral op latere leeftijd voor een slechtere gezondheid. In essentie pleitte de vereniging er bij de overheid voor een soepeler beleid te voeren ten aanzien van de aanvragen. Door interne strubbelingen werd de VEBO in 2004 opgeheven. Toch heeft de vereniging in haar korte bestaan veel oorlogsslachtoffers kunnen helpen bij hun aanvraag. Omdat het werk voor de doelgroep nog niet af was, besloten enkele leden van de VEBO de Stichting Humanitaire Heilzame Hulp Oorlogsgetroffenen en Kinderen (Stichting 3hoek) op te richten. Deze stichting is opgericht om als "rechtspersoon" te kunnen optreden bij onder meer het initiëren, plannen, voorbereiden en tot uitvoering brengen van reünies, herdenkingsbijeenkomsten, lotgenotencontacten en belangenbehartiging van oorlogsgetroffenen.
    Literatuur
    Voor vervolgonderzoek raadplege men de volgende literatuur. Het gaat hier slechts om een paar titels uit de uigebreide collectie van het NIOD. Zij zijn bedoeld om een indruk te geven van enige literatuur.
    Inventaris
    aanvraaginstructie

    Archiefstukken uit dit archief kunnen in de studiezaal van het NIOD worden aangevraagd
    onder vermelding van: archief 837, inv.no. ...
    Het inventarisnummer is vermeld in numeriek oplopende volgorde,
    links naast de beschrijving van de stukken

    Kenmerken

    Datering:
    1992-2004
    over het archief:
    De Vereniging ter behartiging der belangen van Burger-oorlogsslachtoffers 1940-1945 (VEBO) is opgericht in 1992. De vereniging stelde zich tot doel hulp te bieden bij het aanvragen van uitkeringen de aanvragers van uitkeringen in het kader van de Wet Uitkering Burgeroorlogsgetroffenen. Daarnaast bepleitte de vereniging bij de overheid een soepeler beleid ten aanzien van de aanvragen die zij beoordeelde.
    Openbaarheid:
    Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
    Omvang:
    0,5 meter (44 inventarisnummers)
    Categorie: